В Києві відбувається Марш Солідарності Крим - UA

14:55, 26.02.2017
В Києві відбувається Марш Солідарності Крим - UA

"Марш Солідарності. Крим - UA" зібрав тисячі людей у Києві (В. Тарасов)

У Києві відбувається Марш Солідарності Крим - UA.

Активісти проходять по маршруту Алея Небесної Сотні - вулиця Інститутська - вулиця Шовковична - вулиця Грушевського - Європейська площа - вулиця Хрещатик - Майдан Незалежності, повідомляється на офіційній сторінці заходу в Фейсбуці.

"26 лютого 2014 року громадянське суспільство Криму мирним шляхом в правовий спосіб відстояло територіальну цілісність України, не дозволивши Росії та її агентам в Криму провести позачергову сесію, щоб зімітувати ніби-то добровільний "перехід" Криму до Росії. Тому 26 лютого - це День кримського опору!", - повідомляють організатори.

На марш в підтримку тих, хто страждає під російською окупацією, прийшло більше тисячі осіб. Вони тримають в руках портрети політичних в'язнів, загиблих та пропавших безвісти після агресії Росії.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу та депутат Верховної Ради, сказав, що події 26 лютого 2014 року змусили Путіна відкрито проявити те, що Росія нападає на Україну.

Учасники маршу тримали в руках українські та кримськотатарські прапори.

"Весь цивілізований світ знає: Крим – це Україна. Ми продовжуємо боротьбу", - відзначив Петро Порошенко, коментуючи події трирічної давнини.

"Сьогодні дата з якої почався відлік фактичного присутності тоталітарного режиму і невиправданою, репресивної політики в Криму, відлік незліченних обшуків і арештів, зникнень і судів, переслідувань адвокатів, правозахисників, журналістів, громадських активістів, відлік "зірваних масок" з лицемірів, брехливої пропаганди і, звичайно, відлік зміцнення нашого народу, який в черговий раз показав свою стійкість і принциповість", - написав у Фейсбуці адвокат Еміль Курбединов, коментуючи події 26 лютого.

Він повідомив, що затримані 21 лютого кримські татари сьогодні мають вийти на свободу, адже їм присудили 5 діб арешту за спробу захистити родину кримського татарина, до якого застосували каральну медицину.

Нагадаємо, що 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму пройшов багатотисячний мітинг кримськотатарських активістів на підтримку територіальної цілісності України. Їм протистояли прихильники входження півострову до складу Російської Федерації, яких очолював лідер руху «Русское единство» Сергій Аксьонов.

Тоді, у ході заворушень, загинуло 2 проросійських активісти через тисняву.

Окупаційна влада Криму звинувачує Ахтема Чийгоза та інших активістів в організації безладів, хоча свідки та відеозаписи цього не підтверджують.

Мітинги на підтримку кримських татар відбулися в різних містах України та закордоном.

У неділю, 26 лютого, до третьої річниці анексії Криму біля стін посольства РФ в Анкарі, столиці Туреччини, відбулася акція протесту, яку організувала Асоціація НВО кримських татар.

В акції взяли участь десятки етнічних татар, які проживають в різних регіонах Туреччини. За словами керівника Асоціації Тунджера Калкана, Крим і кримські татари ніколи не змиряться з окупацією, а акції протесту проти анексії півострова будуть тривати.

Марш Солідарності. Крим - UA