У Росії пройшли марші пам'яті Бориса Нємцова

16:24, 26.02.2017
У Росії пройшли марші пам'яті Бориса Нємцова

Марш пам'яті Бориса Нємцова в Москві в 2017 році (@olacicho)

У Москві та інших містах Росії відбулися марші пам'яті загиблого опозиціонера Бориса Нємцова.

Марш у Москві зібрав активістів Страсному бульварі, після чого вони вирушили за маршрутом Петровський, Рождественський і Сретенський бульвари до проспекту Академіка Сахарова.

Мета маршу – вшанувати пам'ять Нємцова у зв'язку з 2-ою річницею його вбивства, «висловити солідарність і підтримку ідеям, демократичним цінностям і цілям діяльності» політика, зокрема, засудити політичні репресії та порушення прав людини в Росії.

Окремою групою пройшли мітингарі із кримськотатарськими прапорами, вони закликали не забувати про третю річницю окупації Криму Росією.

"Це не траурний марш, ми зібралися не плакати, а вимагати, наприклад, свободу політичним в'язням", - заявив член оргкомітету маршу Ілля Яшин.

Він повідомив, що узгодження влади отримано на 30 тисяч учасників. Блогер Ілля Варламов у твіттері повідомив, що станом на 14:30 за московським часом через рамки металодетекторів на акцію пройшло більше 13 тисяч осіб.

Під час акції російського політика Михайла Касьянова облили зеленкою, провокатора затримала поліція.

На акцію в Петербурзі прийшли за різними оцінками від 300 до 1000 осіб, повідомляє видання "Фонтанка". У Воронежі - близько сотні, включаючи провокаторів, повідомляє "Відкрита Росія".

"В ході взяло участь близько 100 осіб, ще кілька людей додалося під час мітингу", - повідомив агентству Інтерфакс.Росія уповноважений представник мерії Новосибірська.

У Кемерово ходу в пам'ять про вбивство Бориса Нємцова заборонили.

Бориса Нємцова застрелили на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви поблизу Кремля пізно ввечері 27 лютого 2015 року. В опозиціонера влучили чотири кулі, він помер на місці.

Після смерті політика стало відомо, що він працював над доповіддю про те, що на сході України на стороні терористів воюють російські війська.

Нагадаємо, що російського опозиційного активіста Ільдара Дадіна звільнили з колонії в Алтайському краї 26 лютого. Він був засуджений за організацію несанкціонованих мітингів, на яких піднімалося питання російської агресії проти України.