Грузія отримала безвізовий режим з Євросоюзом

12:11, 27.02.2017
Грузія отримала безвізовий режим з Євросоюзом

Грузини домоглися отримання безвізового режиму з Європою (AP)

Рада Європейського Союзу ухвалила надання безвізового режиму Грузії і механізм тимчасового призупинення дії безвізового режиму Європейського союзу з третіми країнами, повідомляє Рада ЄС.

"27 лютого Рада ЄС прийняла регламент щодо візової лібералізації для грузинів, що подорожують в ЄС", - йдеться у повідомленні. У ньому зазначено, що тепер голови Ради ЄС та Європарламенту мають підписати ухвалений регламент.

Рішення про безвізовий режим для Грузії було ухвалено сьогодні в рамках засідання Ради ЄС з питань транспорту та енергетики, де питання, пов’язані з візовим режимом, були прийняті без обговорення.

Зазвичай підписання регламенту, яке є формальною бюрократичною дією, відбувається непублічно, однак у випадку з Грузією в ЄС зроблять виняток. Публічна церемонія підписання регламенту призначена на 1 березня. Реально безвіз для Грузії запрацює з кінця березня 2017 року.

"Ця угода зробить народи Грузії і ЄС ближчими одне до одного і сприятиме зміцненню туризму і ділових зв’язків. Вона стала результатом втілення Грузією необхідних реформ. На додачу нещодавня адаптація механізму призупинення зробила цю угоду можливою", - заявив міністр внутрішніх справ і національної безпеки Мальти Кармело Абела.

Наступною на черзі є розгляд питання про надання безвізу для України, у вівторок, 28 лютого, розпочнутся засідання з цього питання.

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року, Рада ЄС заявила, що лібералізація візового режиму для України має відбутися одночасно з набуттям чинності новим механізмом призупинення безвізового режиму ЄС із третіми країнами.

Тоді стверджувалося, що таким чином, Україна отримає "безвіз" одночасно з Грузією, щодо якої таке рішення вже було схвалене раніше.