Дмитру Фірташу заборонили розробляти найбільше у світі родовище титану

15:13, 28.02.2017
Дмитру Фірташу заборонили розробляти найбільше у світі родовище титану

Суд заборонив Фірташу створювати величезний кар'єр у Коростенському районі (drevpravda.com)

Компанії Дмитра Фірташа суд заборонив розробляти найбільше у світі титанове родовище, що знаходиться поблизу Коростеня Житомирської області.

Житомирський окружний адміністративний суд скасував розпорядження голови Коростенської РДА  про затвердження детального плану території земельних ділянок під розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища, повідомляє портал "Наші гроші".

У жовтні 2013 року голова Коростенської РДА надав дозвіл ТОВ "Валки-Ільменіт" на розробку детального плану території земельних ділянок для розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища за межами населених пунктів Меленівської, Хотинівської, Стремигородської, Новаківської сільських рад Коростенського району.

Спочатку замовником розроблення детального плану родовища було «Валки-Ільменіт», але через рік ця функція перейшла до Коростенської РДА.

В травні 2015 році голова Коростенської РДА Сергій Дмитрук своїм розпорядженням затвердив детальний план територій після чого прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати це розпорядження.

При скасуванні розпорядження Дмитрука, суд звернув увагу, що громадські слухання щодо побудови гірничозбагачувального комбінату проводилися лише в Стремигородській сільраді, а в інших - ні.

Прокурори запевняють, території, на яких має видобуватися титан, мають використовуватися лише для сільського господарства, але суд на це уваги не звернув.

ТОВ "Вальки Ільменіт" зареєстроване на кіпрську компанію "Діаго ентерпрайзез лімітед" ("Diago enterprises limited") та ПАТ "Юкрейніан кемікал продактс", бенефіціаром фірми вказаний Дмитро Фірташ.

У компанії "Валки-Ільменіт" запевняють, що вона володіє спецдозволом на видобуток апатит-ільменітових руд Стремигородського родовища, який діє до 2032 року.

Раніше Group DF Фірташа повідомила, що на початок минулого року проектна документація по ТЕО будівництва кар’єра на Стремигородському родовищі пройшла державну експертизу ДП "Укрміськбудекспертиза", що відноситься до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, у цей проект було вкладено 74,5 мільйона гривень.