Аваков просить дозвіл на розгін учасників торгівельної блокади Донбасу

15:44, 28.02.2017

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков просить Антитерористичний центр надати силовим органам повноваження розганяти учасників "блокади торгівлі з окупантами" на Донбасі.

 

Про це він заявив під час урядової наради з представниками металургійних підприємств під керівництвом прем'єра Володимира Гройсмана у вівторок.

 

На думку Авакова, "лібералізм" Кабінету міністрів і переговори з учасниками блокади ні до чого не призводять.

 

"Я зараз сидів і згадував 14-й рік, коли я вранці прокидався – і мені на стіл лягало зведення: скільки залізничних колій підірвали, у якому місці і як це позначиться на транспортуванні. Місяця не пройшло, як у нас у 20-градусний мороз відключилася Авдіївка. Бізнес на крові? Піар на крові!", – заявив міністр МВС.

 

Арсен Аваков зазначив, що 10 військовослужбовців ЗСУ загинули в Авдіївці при спробі відновити електропостачання, і рятувальник МНС, який керував цією операцією, загинув: "Поранених – під 80 людей. Ось кров! Тільки не треба грати на цій крові".

 

Звертаючись до глави уряду міністр закликав: "Володимире Борисовичу, лібералізм нашого уряду не знає меж. Місяць нашої ліберальної політики, ваших ліберальних переговорів з ініціаторами цієї блокади – з ініціативи Березюка, наскільки я знаю, – ні до чого не призводить. Треба приймати рішення".

 

Міністр Аваков також розкритикував один з аргументів блокадників щодо контрабанди, закликавши присутніх подивитися правді у вічі і нікого не обманювати щодо проблеми контрабанди. За його словами, вся країна знає, що "у нас контрабанда через західний кордон набагато більша, ніж через східний".

 

"І до чого тут контрабанда? Контрабанда — це окремий процес, проти якого треба дуже чітко займатися, і ним займаються предметно та чітко", - підкреслив Аваков

 

Саме тому міністр МВС сподівається, що до середи прем’єр Гройсман дасть команду – і служба "підготує, нарешті, постанову Кабінету міністрів, яка посилить порядок переходу".

 

"Це питання законодавчо буде врегульовано – і тоді в кого в голові є думки, повинен із цим погодитися, а в кого в голові лише піар, ці люди мені не цікаві в масштабах країни, навіть якщо в них є мандат народного депутата", – заявив пан Аваков. 

 

Він звернувся до народних депутатів: "Шановні колеги, відсиджуватися вже потрібно закінчувати. Давайте приймемо закон, що кожен громадянин України має право перекривати залізничне полотно. Ви не хочете такого закону? Такого закону немає й, напевно, не буде. Тоді давайте дотримуватися тих, які є. І тоді давайте дамо ті повноваження силовим органам, щоб відновити тут ситуацію. І я просив би керівників Антитерористичного центру, зваживши всі наші багатотерпіння, прийняти відповідні рішення. І ми ці рішення забезпечимо".

 

Арсен Аваков також поклав політичну відповідальність за торгову блокаду Донбасу на мера Львова Андрія Садового та керівника фракції "Самопоміч" Олега Березюка.

 

«Ви приймали ці рішення, ви розгорнули кампанію в 20-градусні морози, ви почали цю авантюру, в тому числі, напевно, через те, щоб не так уважно дивилися на ті проблеми зі сміттям, які виникли у Львові. Ви пішли в цю брудну політичну м'ясорубку, ви будете нести за це відповідальність», - звернувся Аваков до Садового і Березюка.

 

Нагадаємо, саме Антитерористичний центр керує спецопераціями в зоні АТО.

 

Напередодні в "штабі блокади" відмовилися від переговорів з урядом, розпочатих 20 лютого. Вже 28 лютого прем’єр Гройсман закликав учасників "блокади" відвідати всі металургійні підприємства, яким загрожує зупинка через блокаду поставок з окупованої частини Донбасу.