У чорному списку Білорусі опинилися 300 тисяч українців

08:20, 01.03.2017
У чорному списку Білорусі опинилися 300 тисяч українців

У Білорусі у чорному списку на в'їзд перебувають 300 тис. громадян України, імена були внесені за ініціативою Росії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич, передає видання TYT.BY.
 
За його даними, всього в чорному списку перебуває 1,7 мільйона осіб. 1,5 мільйона були внесені за ініціативою Росії, 300 тисяч з них - українці.
 
Також глава МВС Білорусі прокоментував затримання в Мінську українського поета Сергія Жадана, яке відбулося 11 лютого 2017 року.
 
"Хотілося б подискутувати з приводу того, що він відомий письменник. Я українську літературу вивчав 17 років, але таке прізвище чую вперше", - зазначив Шуневич.
 
За його словами, МВС зобов'язане "виявляти таких громадян і затримувати".
 
"Затримали, тому що міліція працює добре. А сталося це вночі, так як інформація надійшла вночі про те, що в Білорусі перебуває людина, пов'язана з тероризмом. Чекати до ранку не могли", - пояснив Шуневич.
 
Як повідомляла "УМ", раніше у Білорусі затримали письменника Сергія Жадана, він теж перебував у "чорному списку" на в'їзд. Патруль міліції витяг його з ліжка в готельному номері о 2:00 ночі. Переночував письменник у камері, після чого йому повідомили про про заборону на в'їзд до Білорусі на невизначений термін.
 
Під час затримання Жадану не дозволили зателефонувати. Саме тому українські дипломати дізналися про інцидент вже після того, як Жадана відпустили вранці.
Проте вже  11 лютого після скандалу і звернення МСЗ України Білорусь анулювала заборону на в’їзд.