Україна відкинула ультиматуми бойовиків Донбасу

19:07, 01.03.2017

Українська сторона відкинула ультиматуми бойовиків терористичних ДНР і ЛНР про "націоналізацію" підприємств і визнання російського рубля під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську в середу.

 

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

 

"Ми заявили про те, що ультиматуми ОРДЛО щодо "націоналізації" підприємств, що працюють в українському юридичному полі, а також визнання російського рубля "єдиною державною грошовою одиницею на території ОРДЛО" вкрай негативно впливають на виконання Мінських угод. Будь-які дії з націоналізації підприємств суперечать статті 1 Протоколу I до Європейської конвенції про захист прав людини 1950 р.", - написала пані Оліфер.

 

За її словами, як у рамках роботи підгруп, так і на рівні Тристоронньої контактної групи Україна "жорстко порушила питання" про те, що рішення, прийняте Російською Федерацією про визнання паспортів та інших документів, виданих в ОРДЛО, суперечить Мінським угодам. При цьому українська сторона висловила сподівання на те, що процеси, пов'язані з документами і націоналізацією, не матимуть безповоротного характеру.

 

Серед іншого представники України наголосили, що безпека є першою і ключовою складовою всього комплексу Мінських домовленостей, і без її вирішення неможливо рухатися вперед у врегулюванні всіх інших питань.

 

Прес-секретар Кучми додає, що Тристороння контактна група підтримала ініціативу місії ОБСЄ про забезпечення цілодобового відеоспостереження за Донецькою фільтрувальною станцією. Це необхідно для забезпечення безпеки роботи станції, яка знаходиться на підконтрольній Україні території, а також відновлення її роботи в повному обсязі.

 

Окремо Україна вважає неприпустимими випадки агресії стосовно спостерігачів  ОБСЄ, які відбуваються на окупованих територіях Донбасу.

 

"У гуманітарній підгрупі триває робота зі звільнення незаконно утримуваних осіб. Зараз стоїть питання верифікації тих людей, які відмовляються переміщатися на непідконтрольну Україні частину Донбасу, проте представники ОРДЛО виступають проти участі в цьому процесі Міжнародного Комітету Червоного Хреста", - написала Дарка Оліфер.

 

Нагадаємо, ватажки терористів ДНР і ЛНР Олександр Захарченко та Ігор Плотницький погрожували "націоналізувати" всі підприємства на окупованому Донбасі, якщо блокаду цих територій не буде знято до 1 березня.

 

Але вже 28 лютого бойовики захопили пункти видачі гуманітарної допомоги від Ріната Ахметова.

 

Тоді як СБУ у вівторок оприлюднила перехоплену розмову Захарченка, яка засвідчує намір сепаратистів використати торгівельну блокаду ОРДЛО для так званої «націоналізації» підприємств, які залишилися на тимчасово окупованих територіях.

 

В середу стало відомо, що младоолігарх Сергій Курченко бажає забрати у ватажків ДНР українські підприємства, загарбані ними. Відповідне рішення на користь мільйонера-втікача, який є представником так званої «сім’ї» Януковича, ухвалюватимуть загарбники у Москві в четвер.