На Донеччині вважають незаконною вимогу поліції здавати зареєстровану зброю

10:51, 09.03.2017

Активісти штабу блокади торгівлі з окупантами Донбасу заявили, що не мають наміру здавати офіційно зареєстровану зброю, як цього незаконно вимагає керівництво обласної поліції.

 

Про це йдеться у відповідній заяві спільноти «Штаб блокади торгівлі з окупантами» у Facebook, оприлюдненій в ніч на четвер.

 

Тим самим блокувальники відповіли начальнику поліції Донецької області В'ячеславу Аброськіну, який підписав відповідне розпорядження і заборонив ввезення на територію області зброї, навіть якщо є дозвіл на її володіння.

 

"Штаб блокади торгівлі з окупантами хоче нагадати державному службовцю Аброськину зміст ст. 19 Конституції України. "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - написали активісти в Facebook.

 

На їхню думку, такі дії поліції є незаконними і виконувати їх активісти не мають наміру.

 

"Обмеження прав громадян, введені за бажанням начальника Нацполіціі в Донецькій області - є незаконними, отже виконуватися Штабом не будуть", - йдеться в повідомленні.

 

І додають: «У разі якщо державний службовець Аброськін вирішив жити не за Законом, а за "поняттями" , штаб рекомендує йому змінити місце роботи і приєднатися до його колишніх колег у так званій ДНР або у окупованому Севастополі. У вільній Україні такого не буде».

 

Зауважимо, що днями керівництво Главку Нацполіції в Донецькій області заборонило ввезення на територію області зброї, навіть якщо є дозвіл на її володіння. Зокрема, поліція Донецької області закликала людей не провозити зброю, а громадян, які все ж таки вирішили проїхати через блокпост зі зброєю, самостійно здавати її до відділень поліції на час перебування на території Донеччини.

 

Торгова блокада Донбасу розпочата активістами 26 грудня 2016 року. Втім, у найактивнішу фазу блокада увійшла 25 січня 2017 року коли активісти почали блокувати ділянки залізниці.

 

Протягом цього, часу між блокувальниками і правоохоронцями час від часу виникають конфліктні ситуації, на блокпости активістів кілька разів нападали «тітушки».