Олег Сенцов відмовився від побачень з рідними і сподівається на обмін

15:18, 09.03.2017
Олег Сенцов відмовився від побачень з рідними і сподівається на обмін

Олег Сенцов тримається в колонії сам по собі.

Український режисер Олег Сенцов, засуджений в Росії у сфабрикованій справі про тероризм, не конфліктує з іншими ув'язненими і пише сценарії в колонії в Якутську. Водночас, він відмовився від побачень з рідними, пояснивши це тим, що йому так простіше морально триматися.

 

Про це йдеться у матеріалі Радіо Свобода, оприлюдненому у четвер.

 

Зокрема, адвокат режисера Дмитро Дінзе розповів, що Олег тримається в колонії сам по собі. За його словами, Сенцов займається творчістю, пише п'єси, оповідання, сценарії. При цьому, він не отримує листи, відправлені йому з-за кордону, оскільки вони пересилаються до Москви, і там люструються.

 

На думку, адвоката, фактично його підзахисний перебуває в ізоляції.

 

«Він повністю поглинутий творчим процесом, і йому просто ніколи налагоджувати взаємовідносини в колонії. Олег сподівається вийти і почати знімати фільм. Можна сказати, що зараз він працює на майбутнє, сам для себе», - сказав пан Дінзе.

 

При цьому, Сенцов таки сподівається на політичні переговори про обмін між Росією і Україною.

 

 «Олег сподівається, що все-таки почнеться обмін, і його обміняють на громадян Росії, які знаходяться на території України. Якщо був би запущений цей процес і, відповідно, його б обміняли, це було б для нього найвдалішим варіантом. Знаходиться він не в кращих кліматичних умовах, але тримається і чекає розвитку політичних подій», - додав адвокат.

 

Те, що переговори про можливість обміну Сенцова між Києвом та Москвою тривають підтвердила і двоюрідна сестра режисера Наталія Каплан, яка переїхала з Росії до України.

 

«Наскільки я знаю, тривають якісь переговори, але я в них не беру участі і не знаю їх суті, не знаю подробиць. Політики говорять: «Ми працюємо над цим». Усі суди в Росії ми програли, і по факту зараз дійсно нічого не відбувається. Справа комунікована в Європейському суді з прав людини, але скільки вона там ще пролежить до розгляду, ніхто точно сказати не може», - сказала сестра Сенцова.

 

За її словами, в колонії у брата нічого цікавого не відбувається: «Година в день - прогулянки, пише сценарії, і це все його життя на даний момент». Від побачень Сенцов відмовився, пояснивши це тим, що йому так простіше морально триматися. Саме тому до нього в Якутськ ніхто з рідних ще не їздив. Бувають зрідка-зрідка листи і зрідка-зрідка дзвінки, так от і підтримуємо зв'язок».

 

Радіо Свобода також стало відомо, що російська влада без пояснення причин відмовила правозахисниці Зої Свєтовій у відвідуванні Олега Сенцова в колонії в Якутську, і вона має намір оскаржити у суді це рішення, оскільки вважає це порушенням свободи слова і дискредитацією засудженого.

 

«Немає ніякої причини, з якої вони можуть відмовити. У листах Олег не заперечував проти інтерв'ю. Виходить, що адміністрація на свій власний розсуд може вирішувати. Я надсилала запитання. Я готова була погоджувати питання», - пояснює правозахисниця.

 

Нагадаємо, український режисер, сценарист, письменник, громадський активіст, учасник "Євромайдану", "Автомайдану" і антивоєнних протестів у Криму Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року разом з Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим, Олексієм Чирнієм за неправдивими звинуваченнями у тероризмі.

 

24 листопада 2015 року Верховний суд РФ залишив у силі вирок Північно-Кавказького окружного військового суду проти Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

 

За рішенням суддів Сенцов повинен відбути у колонії суворого режиму 20 років, а Кольченко - 10. На початку лютого Росія повторно відмовила Україні у видачі політв'язнів Сенцова і Кольченка.