Керівник Генштабу згадав про бій з росіянами під час захоплення Криму

13:11, 10.03.2017
Керівник Генштабу згадав про бій з росіянами під час захоплення Криму

Віктор Муженко повідомив, що перший бій з окупантами відбувся у лютому 2014 року під час окупації Криму

Керівник Генштабу Віктор Мужено розповів про те, як під час захоплення Криму Росією українські бійці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян на материковій Україні.

"Я, тоді заступник начальника Генерального штабу, отримав завдання сформувати угруповання, яке мало захистити наш південь. ...  До речі, перший бойовий контакт із росіянами відбувся в той час - наші хлопці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян вже на материковій Україні", розказав він в інтерв'ю газеті "День".

Про напружений графік та завдання наприкінці лютого 2014 року Муженко розповів, що прибув у Брюсель 26 лютого, а вранці 27-го військовий представник в Північноатлантичному альянсі постукав йому в двері і повідомив, що в Криму росіяни.

Після цього Віктор Муженко розпочав формувати у Херсонській області групу, що мала захистити південь України.

Муженко зізнався, що часом детально пам'ятає події розгортання конфлікту, але не пам'ятає число.

"Обстановка змінювалася щохвилини, аж до тих пір, як лінія розмежування більш-менш визначилася і настала відносна статика - десь в листопаді", - розповів він про події 2014 року.

Він розповів про те, що Україна готується відбивати атаки Росії не лише у межах так званого "коридору в Крим", а і на всіх ділянках, де можлива агресія.

Він визнав, що у 2014 році була можливість звільнити Луганськ, але не Донецьк.

"Проте окупація Криму і частини Донбасу — це стратегічна помилка Росії. Цього не можна було робити, навіть з позиції імперських амбіцій", - вважає начальник Генерального штабу України.