Розвідники Сергій Іванчук і Іван Дєєв потрапили в полон до бойовиків ЛНР

21:51, 10.03.2017
Розвідники Сергій Іванчук і Іван Дєєв потрапили в полон до бойовиків ЛНР

Майор Сергій Іванчук "Фугас".

Українські розвідники 8-го полку спецпризначення Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергій Іванчук і Іван Дєєв потрапили в полон до бойовиків терористичної ЛНР. Йдеться про тих військових, які не вийшли на зв’язок в обумовлений час на Луганщині 11 лютого.

 

Відео допиту двох розвідників ССО оприлюднили сепаратисти ЛНР на каналі YouTube  у п’ятницю.

 

На камеру вони «зізнаються» у ліквідації самопроголошеного "начальника управління  міліції ЛНР" Олега Анащенко, якого було підірвано у джипі ще 4 лютого.

 

При цьому, обидва розвідника – Сергій Іванчук з позивним «Фугас» та Іван Дєєв з позивним «Зона» виглядають сонними, під час «свідчень» постійно збиваються, у них, що називається «заплітаються язики».

 

                                                                      Розвідник Іван Дєєв. 

 

Після цього, Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ підтвердило, що бойовики ЛНР захопили в полон саме тих українських розвідників, зв’язок із якими було втрачено 11 лютого.

 

«10 березня 2017 року представники так званого МГБ самопроголошеної псевдореспубліки, під контролем якої знаходиться частина Луганської області нашої держави, виклали відео з допиту військовослужбовців–розвідників ЗСУ. На відміну від представників Росії, ми не відмовляємось від своїх хлопців», - йдеться у повідомленні Сил спеціальних операцій на сторінці у Facebook.

 

Зокрема, для командування ССО важливо, що «викладене сепаратистами відео дало змогу переконатися, що наші розвідники живі та перебувають в полоні російсько-терористичних військ».

 

Утім, переглянувши це відео, фахівці ССО зазначають, що «представники спецслужб іншої країни та підконтрольних їй терористичних груп працюють зі своїми бранцями за звичною схемою - фізичні тортури та психологічний тиск, психотропні речовини, зневага до особистості, за допомогою яких бойовики змушують зізнаватись заручників в тих вчинках, до яких вони не мають жодного відношення».

 

«Дані воїни Збройних сил України виконували штатні завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Ці завдання не пов’язані із підривною діяльністю та не несуть загрози мирному населенню, але виконуються в край напруженій обстановці, в умовах збройного протистояння між терористичними групами всередині самопроголошеної псевдореспубліки», - розповіли у відомстві.

 

Відтак, Командування ССО ініціює звернення до міжнародних правозахисних організацій, місії ОБСЄ в Україні,та інших організацій, громадських та державних діячів з проханням забезпечити дотримання людського поводження та якнайшвидшого повернення додому військовослужбовців ЗСУ, які потрапили до рук терористів на підконтрольній їм території Луганської області.

 

Крім того, у відомстві наполягають на проведенні незалежної медичної експертизи із залученням міжнародних експертів щодо оцінки та контролю за фізичним та психічним станом воїнів-розвідників, які перебувають в заручниках.

 

“Окрему діагностику просимо проводити щодо виявлення результатів застосування психотропних речовин на організми воїнів-заручників”, - додали в ССО.

 

Нагадаємо, штаб АТО повідомив про те, що розвідники не вийшли на зв’язок ще 11 лютого. Розвідники виконували завдання з ведення спостереження за противником на передньому краю наших позицій на Луганщині.

 

Те, що сепаратисти оприлюднили відео допиту лише через місяць після зникнення розвідників опосередковано вказує на те, що їх катували і чекали доки зійдуть синці на обличчі.