Переміщення товарів через лінію розмежування з бойовиками відбуватиметься з дозволу чиновників

10:23, 14.03.2017
Переміщення товарів через лінію розмежування з бойовиками відбуватиметься з дозволу чиновників

На Донбасі для контролю за переміщенням товарів створять іще один чиновницький орган

Новий порядок переміщення товарів через лінію розмежування у зоні Антитерористичної операції набув чинності із 14 березня 2017 року.

Рішення про новий порядок прийнято Кабінетом Міністрів 1 березня, після чого опублікований в офіційному друкованому органі уряду "Урядовий кур'єр" 4 березня 2017 року, а через 10 днів після цього вступив у дію.

Відповідно до рішення Кабміну, бажаючі перевозити товари через лінію розмежування та в буферній зоні, зобов'язані погоджувати свої дії з Міністерством у справах тимчасово окупованих територій, а підприємці і компанії – з фіскальною службою.

Після прийняття документу неодноразово наголошувалося, що порядок стосується переміщення товарів, а не торгівлі з бойовиками.

"Ми говоримо про той критично важливий набір товарів, який необхідний для того, щоб забезпечити виробництво тепла і світла для громадян, а також щоб наші металурги працювали на економіку", - сказав Володимир Гройсман після прийняття документа.

Коментуючи необхідність прийняття рішення, міністр у справах окупованих територій Вадим Черниш зазначив, що йдеться не про торгівлю, а про переміщення товарів.

"Порядок забезпечує переміщення, а не торгівлю, і стосується підприємств, які працюють в Україні", - сказав Черниш.

Переміщати товари зможуть лише представники бізнесу, які зареєстровані в Україні як платники податку. Їм дозволять переміщати в основному товари соціального та гуманітарного призначення, здебільшого продукти харчування та медикаменти.

Транспортування вугілля від бойовиків буде регламентовано окремо.

Для контролю виконання рішення створять додаткову структуру -  Координаційний центр, а також контрольні пункти на лінії розмежування.