Україна не торгуватиме із захопленими бойовиками підприємствами

18:25, 14.03.2017
Україна не торгуватиме із захопленими бойовиками підприємствами

Петро Порошенко під час зустрічі з Жаном Ассельборном. (Фото прес-служби Президента України)

Україна не матиме жодних торговельних відносин з «конфіскованими» бойовиками підприємствами в окупованих районах Донбасу. Українська влада також не дозволятиме бізнесу підтримувати діяльність цих підприємств.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з міністром закордонних та європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном у вівторок.

 

"Наша спільна позиція полягає в тому, щоб повернути український суверенітет територіям, які зараз знаходяться під окупацією", - сказав глава держави.

 

При цьому він наголосив на важливості дотримання Мінських домовленостей – плану, який передбачає припинення вогню, виведення російських військ та важкої техніки і артилерії, повернення українського контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

 

"Є, на жаль, інші сценарії, які розробляються не в Україні і не в Європейському Союзі. Вони полягають в тому, щоб відрізати ці території, закрити кордони вздовж лінії зіткнення, подарувати ці території агресору", - зазначив Порошенко.

 

І підкреслив, що через провокативні дії Росії відбувається загострення ситуації на Донбасі. Так, глава держави нагадав, що Росія визнала фейкові документи так званих ДНР та ЛНР, пізніше відбулося захоплення українських підприємств, які працювали в правовому полі України – сплачували податки, виплачували зарплату в гривнях.

 

"Після захоплення цих підприємств ми не можемо мати жодних торговельних відносин з цими "конфіскованими" підприємствами. Ми не будемо дозволяти жодної їхньої діяльності. І просимо підтримки цих рішень, в тому числі шляхом посилення санкцій ЄС проти Російської Федерації, яка дозволила це брутальне порушення міжнародного права", - наголосив Порошенко.

 

Президент також подякував ЄС за нещодавнє рішення продовжити санкції через незаконну анексію Криму: "Це для нас є надзвичайно важливим та демонстрацією позиції підтримки України".

 

Нагадаємо, 1 березня бойовики заявили про "націоналізацію" українських підприємств, розташованих на окупованому Донбасі, оскільки на їхню вимогу не було припинено торгівельну блокаду окупованої частини Донбасу.