РНБО розпорядилася негайно перекрити всі дороги на Донбасі (відео)

12:33, 15.03.2017
РНБО розпорядилася негайно перекрити всі дороги на Донбасі (відео)

Петро Порошенко вимагає від РНБО негайно зупинити транспортне сполучення з окупованими територіями (Фото прес-служби Президента України)

Під час засідання Ради національної безпеки та оборони Президент України Петро Порошенко висунув вимогу повністю зупинити транспортне сполучення з окупованими територіями.

"Сьогодні пропоную Раді національної безпеки та оборони ухвалити рішення про тимчасову повну зупинку транспортного - і не лише залізничного - сполучення з окупованою територією", - заявив він.

Рада національної безпеки та обороони підтримала таку вимогу.

Про це повідомив Секретар РНБО України Олександр Турчинов за результатами засідання Ради, повідомляє сайт РНБО.

"Усвідомлюючи загострення загроз економічній і енергетичній безпеці України, спровоковане свідомими діями терористів, та враховуючи те, що РФ почала на державному рівні визнавати "документи" самопроголошених республік, з метою захисту прав і свобод громадян України та забезпечення національної безпеки України РНБО вирішила: тимчасово ... припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення", - сказав Турчинов після закінчення засідання.

Президент України хоче, аби заборона на переміщення діяла до того часу, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва.

Вантажі гуманітарного характеру українських та міжнародних організацій, ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста стануть виключенням - їх можна буде перевозити через лінію розмежування. Обмеження також не стосуватиметься приватних легкових автомобілів, зазначив Арсен Аваков.

"Через сотні неконтрольованих Україною кілометрів українсько-російського кордону вони легко можуть отримати все, що їм треба – із Російської Федерації. І так само продати туди все, що їм треба. Пробні ешелони з українським вугіллям з окупованих територій вже пішли в Російську Федерацію", - сказав Порошенко.

У той же час він розкритикував громадську ініціативу по блокади торгівлі.

Порошенко переконаний, що за півтора місяці блокадники не наблизили, а віддалили перспективу повернення цих районів.

"Те, що дії наших блокадників влетять Україні в копієчку, це очевидно. В яку саме, покаже калькуляція. І ці рахунки ми виставимо не лише самопроголошеним республіканцям, але й "Самопомочі", "Батьківщині" й іншим зачинщикам і промоутерам блокади", - заявив Порошенко.