Кацуба-молодший дав покази на мафію і звільнився за законом Савченко

15:51, 15.03.2017
Кацуба-молодший дав покази на мафію і звільнився за законом Савченко

Олександр Кацуба-молодший відпустив за гратами бороду.

Колишній заступник голови "Нафтогазу України" Олександр Кацуба надав слідству покази щодо високопоставлених членів злочинного угруповання, після чого Шевченківський райсуд Києва звільнив його з-під варти у Лук’янівському СІЗО кілька днів тому.

 

Кацубу засудили до 1 року 5 місяців позбавлення волі, але врахували його перебування у СІЗО з розрахунку "день за два". 

 

Про це спочатку повідомила речник Генпрокурора Лариса Сарган

 

"Він пішов на угоду зі слідством, заплатив 100 мільйонів у бюджет і дав важливі покази. Суд був минулого тижня, проводився у закритому режимі – у нього умовний термін", – зазначила пані Сарган у коментарі «Українській правді».

 

Проект "Наші гроші" зазначає, що Шевченківський райсуд Києва 10 березня у складі суддів Євгена Мартинова, Олени Мєлєшак та Віталія Циктіча відпустив Олександра Кацубу на волю і зняв арешт із його майна, куди, зокрема, входять і паспорти – український та закордонний.

 

«Суд присудив злочинцю покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік 5 місяців за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України. При цьому Кацубі врахували термін попереднього ув’язнення в Київському СІЗО з 17 червня 2016 року з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Після цього суд постановив: «У зв’язку з повним відбуттям покарання, Кацубу А.В. звільнити з під варти з зали суду негайно після проголошення вироку. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили стосовно Кацуби А.В. не обирати», - зазначають представники проекту «Наші гроші». 

 

У свою чергу, Генпрокурор Юрій Луценко пояснив, що суд відпустив Олександра Кацубу-молодшого з-під варти, оскільки він здав слідству високопоставлених членів злочинного угруповання.

 

«Молодший Кацуба відсидів близько восьми місяців і десь місяць на шостий написав заяву про готовність укласти угоду. Він виклав на декількох десятках сторінок свої покази про членство в організованому злочинному угрупованні і висловив готовність сплатити 100 млн грн.», - пояснив пан Луценко у в ефірі телеканалу Zik.

 

Генпрокурор додав: «Як на мене, сума могла би бути більшою, і ми місяць проводили довгий аналіз, чи є в нього інші кошти. На цей момент законодавство не передбачає врахування нерухомості, а тільки живі кошти. Суд узяв до уваги, що його покази є серйозними. Він дав свідчення на вищестоячих членів мафії, тому угода була закріплена».

 

За його словами, у справі младоолігарха Курченка налічується вже близько 110 млн грн, сплачених фігурантами розслідування в рамках угод зі слідством.

 

Утім, за наявної у «Наших грошей» інформації, у судовому вироку вказано, що дії Кацуби по різним епізодам злочинної діяльності призвели до збитків держави на суму понад $1 мільярд.

 

«Компенсовані 100 млн грн. за нинішнім курсом становлять близько $3,5 млн, або 0,35%. Рішення про затвердження угоди злодія та прокурорів було прийнято на засіданні, з якого суд вигнав журналіста «Наших грошей» по клопотанню  прокурора ГПУ Адріана Лупу і адвокатів Кацуби. Відтак засідання пройшло за закритими дверима і Генпрокуратура не звітувала публічно про його результати», - обурюються журналісти «Наших грошей». 

 

Як повідомляла «УМ», 17 червня 2016 року слідчі ГПУ затримали, а 18 червня суд арештував на два місяці молодшого брата із "клану Кацуб" Олександра – сина депутата Володимира Кацуби.

 

Кацуба-молодший, ще будучи главою "Чорноморнафтогазу", підписував документи на закупівлю скандальних "вишок Бойка", але затримали його у "бензиновій" справі Сергія Курченка.

 

За версією слідства, Кацуба-молодший після свого переходу із "Чорноморнафтогазу" на посаду заступника глави "Нафтогазу" допоміг компанії Курченка "Газ України 2020" вкрасти у державного холдингу бензину на 500 мільйонів гривень ($63 млн за курсом того часу).

 

15 лютого 2017 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Олександр Кацуба пішов на співпрацю зі слідством і відшкодував державі 100 мільйонів гривень збитків.