Львівська облрада вимагає від керівництва держави розірвати економічні стосунки з Росією

14:22, 16.03.2017

Більшість депутатів Львівської облради підтримали звернення до Президента, прем'єр-міністра та Верховної Ради з вимагою ухвалити закон про окуповані території, розірвати економічні стосунки з Російською Федерацією та звільнити всіх полонених українців.

 

За відповідне звернення проголосували 66 депутатів із 84 під час позачергового засідання сесії Львівської облради у четвер.

 

Також у зверненні йдеться про те, що «Львівська обласна рада вважає неприпустимим застосування сили щодо блокади торгівлі з окупантами». При цьому, депутати спромоглися зібратися лише через три дні після розгону блокади.

 

Відтак, депутати вимагають від центральної влади покарати винних у розгоні блокади ОРДЛО.

 

Львівські ЗМІ зазначають, що в першому варіанті звернення облради були вказані прізвища посадовців, яких слід притягнути до відповідальності. Зокрема, йшлося про міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голову антитерористичного центру СБУ Віталія Малікова.

 

Проте, за словами голови облради Олександра Ганущина, з остаточного варіанту звернення прізвища посадовців вилучили, оскільки депутати не дійшли згоди щодо переліку посадовців, яких слід покарати.

 

Зважаючи на рішення РНБО про призупинення торгівлі з окупованими територіями, Львівська облрада вимагає створити комісію з перевірки товарів, які постачаються в ОРДЛО, а також заборонити торгівлю з окупованими територіями на законодавчому рівні та розірвати економічні стосунки з Росією.

 

У зверненні також йдеться про необхідність «створення умов для переходу під контроль держави підприємств і фінансових установи, які перебувають у власності агресора».

 

Крім того, у зверненні депутати облради наголошують на необхідності скасувати обмеження на в’їзд волонтерів у зону АТО.

 

Зазначимо, що позачергове засідання ініціювали депутати від «Самопомочі», «Свободи», УКРОПу та Радикальної партії Ляшка ще 14 березня. Проте засідання провели лише за два дні, 16 березня.

 

Нагадаємо, починаючи з 13 березня на Донбасі сталася низка сутичок між силовиками і учасниками торгової блокади.

 

15 березня Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення про заборону переміщення вантажів через лінію розмежування у Донецькій і Луганській областях.