В Одесі конфіскували судно "Sky moon" через захід у порти Криму

17:58, 16.03.2017
В Одесі конфіскували судно "Sky moon" через захід у порти Криму

Судно Sky moon заходило в порт окупованої Керчі.

Малиновський районний суд Одеси конфіскував танзанійське судно "Sky moon" за незаконний захід у порти анексованого Росією Криму вперше в історії України.

 

Про це повідомляє прес-служба Військової прокуратури Південного регіону в четвер.

 

Вказане судно було затримано 30 листопада 2016 року поблизу порту Рені Державною прикордонною службою України в рамках спільної операції з військовою прокуратурою.

 

Суд визнав капітана винним у переміщенні поза українським митним контролем з території Криму понад 3 тис. тон технічної соди та постановив конфіскувати в дохід держави предмет контрабанди вартістю майже 18,5 млн грн.

 

Також суд прийняв рішення про конфіскацію морського судна.

 

«До речі, це найбільша товарна партія за історію українських правоохоронних органів, яка конфіскована судом за порушення митних правил. Вперше в історії України суд прийняв рішення і про конфіскацію морського судна», - відзначають у військовій прокуратурі.

 

Прокурори додають, що до кримінальної відповідальності вже притягнуті та предстануть перед українським судом капітан судна, а також один із засновників компанії–вантажовласника - громадянин Молдови.

 

На даний час вирішується питання про притягнення до відповідальності представника судновласника – громадянина Румунії, який організував вчинення цього злочину.

 

«Крім того, за результатами розслідування військова прокуратура має намір офіційно поінформувати владу Чехії про порушення зареєстрованою на її території юридичною особою європейських санкцій щодо заборони торгівлі з тимчасово окупованою територією АР Крим», - йдеться у повідомленні.

 

У військовій прокуратурі Південного регіону стверджують, що відтепер «Україна має чіткий та жорсткий механізм притягнення осіб до юридичної відповідальності за порушення законодавства щодо її суверенних прав на територію Автономної Республіки Крим».