У Києві відкрили виставку до сторіччя Української революції 1917-1921 років (фото)

19:10, 16.03.2017
У Києві відкрили виставку до сторіччя Української революції 1917-1921 років (фото)

Виставка присвячена сторіччю Української революції відкрита для всіх бажаючих.

Виставку експонатів, присвячену сторіччю від початку Української революції 1917-1921 років, відкрили у Національному музеї історії України в четвер.

 

Про це повідомляє Національний музей історії України на своїй сторінці у Facebook.

 

"Ця сота річниця - добра нагода якраз показати наші перемоги. Бо ж ми часто згадували нашу історію як поразку. Правдива історія України - це історія перемог, які відбувалися і мали місце під час подій революції 1917-1921 років", - сказав віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, який взяв участь у відкритті виставки.

 

 

На його думку, лише зараз, після Революції Гідності, після збройної агресії Росії проти України тема справжньої української революції була переосмислена і представлена широкому загалу людей. 

 

 

"Всі ці сто років правда про українську, не Жовтневий переворот, а українську, справжню революцію була донесено до всіх нас лише частково. Це була не дуже популярна тема. Тільки зараз, після Революції Гідності, після збройної агресії Росії проти України ця тема активізувалася остаточно", - написав пан Кириленко у Facebook.

 

Організатори виставки розповіли, що їм вдалося знайти членський квиток Української Національної Ради першого періоду, саме той червоний квиток, за яким більшовики розшукували і розстрілювали людей.

 

 

«Завтра урочисте засідання Верховної ради України з нагоди сторіччя Української революції 1917-1921 рр. Сто років тому, щоб потратити до приміщення Центральної ради та голосувати потрібно було мати такий квиток», - написав директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович після відкриття виставки у Facebook.

 

 

Серед інших найпомітніших експонатів - дивом збережений прапор Мошенського сільського козачого куреня (виготовлений орієнтовно в 1917-1920 рр.), оригінали рідкісних поштових карток та фотографій масових демонстрацій 1917 р. в Києві та інших містах України, оригінальні печатки українських військових формувань періоду 1917-1921 рр., виборчі списки кандидатів до Установчих зборів по Київському виборчому округу 1917 р.тощо.

 

Також відвідувачі можуть побачити оригінали рукописів та фотографії Голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського та Головного отамана УНР Симона Петлюри, друкарську машинку Левка Чикаленка, що використовувалася ним під час роботи в Генеральному секретаріаті Української Центральної Ради.

 

 

Зауважимо, що виставка представила маловідомі та унікальні артефакти доби Української революції 1917-1921 рр. з фондів Національного музею історії України.

 

Більшість з них ніколи не експонувалася у період існування СРСР, а деякі експонати лише дивом збереглися.

 

На виставці, зокрема, можна буде побачити документи, марки, гроші, друковані видання УНР, відзнаки армії УНР і УГА, однострої та зброю доби визвольних змагань.