Порошенко назвав блокаду Донбасу ударом під дих Україні

12:50, 20.03.2017
Порошенко назвав блокаду Донбасу ударом під дих Україні

Президент Петро Порошенко заявив, що торгова блокада окупованих територій загрожує зростанню промисловості й курсу національної валюти України. Про це Порошенко заявив на засіданні Ради регіонального розвитку. 
 
"Внаслідок блокади Україна втратила вплив на власні території. Водночас завдано удару по вітчизняній енергетиці, металургії, по бюджету, - заявив Порошенко.
 
При цьому він зазначив, що українські підприємства у зоні АТО захоплені і розграбовані бойовиками.
 
"Блокада Донбасу - удар під дих Україні. У першу чергу відчує промисловість", - передає слова Порошенка його пре-секретар Святослав Цеголко. 
 
Окрім цього Порошенко звинуватив у відтермінуванні траншу МВФ організаторів блокади і запропонував їм поїхати у Вашингтон на переговори щодо кредиту.
 
"Причиною відтермінування (траншу МВФ, – ред.) стали наслідки блокади", - заявив президент.
 
Він зазначив, що почав понеділок із наради з цього питання і планує ще одну нараду із головою НБУ, прем'єром та міністром фінансів.
 
"Один з її учасників запропонував відрядити до Вашингтона в якості спецпредставника Андрія Івановича (Садового, – ред.) з Семенченком, Юлію Володимирівну із Парасюком", – заявив Порошенко, після чого додав, що це жарт. 
 
"Якщо Самопоміч організувала блокаду, то хай би і виправляла наслідки", - сказав президент.
 
Президент також заявив про загрозу отаманщини та анархії. Він назвав організаторів блокади майстрами піару.
 
"Але вони дурили суспільство. Яка блокада, коли там дірка в кордоні, у тому числі з РФ у сотні кілометрів. Насправді все це виявилося спецоперацією, щоб виштовхати окуповані райони Донбасу в РФ", - сказав Порошенко.
 
Він зауважив, що Київ мусив здійснювати товарний обмін з українськими заводами, які змогли залишитися в правовому полі України, а тепер ці підприємства втрачено.
 
Як повідомляла "УМ", рада директорів МВФ перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду програми розширеного фінансування для України.