Гальмують і залякують

21.03.2017
Гальмують і залякують

Василь Рябко. (Фото з сайта rferl.org.)

Про відкрите звернення до Юрія Луценка та Арсена Авакова у справах двох нападів «тітушок» на активіста і музиканта Василя Рябка сповістив у соціальних мережах харківський письменник Сергій Жадан. На лідера відомого гурту «Папа Карло» сепаратисти нападали ще 22 лютого 2015 року і 26 листопада 2016-го. У першому випадку «побиття призвело до численних переломів лицевих кісток, оперативного втручання і тривалої реабілітації». У другому музикант отримав закриту черепно-мозкову травму.
Після обох злочинів були відкриті кримінальні провадження, але по жодному з них і досі не винесено вирок. Більше того, митці, які підписали листа, не виключають, що розслідування гальмується умисно. «Незважаючи на те, що справу взяв під особистий контроль міністр МВС Арсен Аваков, вона досі не передана до суду та гальмується посадовими особами прокуратури та поліції. На Василя Рябка здійснюється тиск, ідуть погрози його життю. Саме тому ми звертаємося з вимогою забезпечити прозору перевірку дій посадових осіб, що проводили розслідування та прокурорський нагляд, незважаючи на майновий стан чи наявність покровителів у високих владних кабінетах», — звертаються до правоохоронців активісти. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Стало відомо, що двоє організаторів і сім учасників горезвісного сепаратистського угруповання «Харківські партизани» можуть отримати покарання заочно. «Оскільки підозрювані переховуються від органів слідства і перебувають у розшуку, — повідомила прес-служба Харківської обласної прокуратури, — ми звернулися до Київського районного суду з клопотанням щодо проведення спеціального заочного розслідування та отримали дозвіл на нього». 
За даними слідства, підозрювані пройшли вишкіл на теренах РФ і через російських кураторів отримували конкретні завдання з дестабілізації ситуації у Харкові. Їм інкримінують підрив комунікацій ДП «Завод імені Малишева» та розважального закладу «Британія», вибухи поблизу Лозівського військкомату та в рок-пабі «Стіна».