Тяжке, але в хазяйстві знадобиться

21.03.2017
Три роки тому в Кремлі була підписана угода про прийом республіки Крим до складу Росії. Те рішення негайно викликало загальну ейфорію, нагадує оглядач «Левада-центру» у вчорашньому аналітичному матеріалі «Довготерміновий ефект Криму». У березні 2014 року 88% росіян підтримували це рішення. У третини (34%) воно викликало почуття «гордості за країну», ще у 31% — «почуття торжества справедливості», у 18% — радість, а про своє обурення, сором, відчай, страх чи тривогу з приводу загарання частини території сусідньої країни заявляли не більше 5% респондентів. 
В аналітичному матеріалі «Левада-центру» наголошується: «Для більшості населення включення Криму до складу Росії вже втратило свою актуальність. Більше того, зі зростанням економічної кризи інколи лунають голоси, що і міст до Криму можна не будувати, оскільки і так уже багато витрачено на цей регіон». Але розкаяння за гріх надалі не видно. «Ефект Криму» ще довгими роками буде грати на користь Кремля. 
Останнє, проведене до тре­тьої річниці загарбання півострова, опитування росіян, що його провів Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ) свідчить, що більшість росіян (78%) упевнені, що загарбання Криму, яке вони називають «возз’єднанням», принесло країні лише користь, минулого року такої думки дотримувались 60% респондентів. У тому, що такий крок має негативні наслідки, впевнені лише 13%. Окрім того, 89% респондентів вважають, що приєднання до Росії пішло на користь і самим кримчанам, водночас шкідливим для півострова його вважають 5% респондентів, а ще 6% вагаються з відповіддю. 
Але опитані при цьому не пого­джуються з тим, що Криму і Севастополю необхідні фінансові преференції. Лише 10% заявивли, що ці регіони повинні отримувати більше фінансування з федерального бюджету. Більшість опитаних — 84% — впевнені, що гроші повинні виділятися на рівних з іншими суб’єктами РФ. Знайшлися і 3% респондентів, які вважають, що у фінансуванні Севастополя і Криму взагалі немає потреби. 
Водночас російський публіцист Олександр Невзоров попереджає, що в Росії не можна довіряти соціологічним опитуванням. Та й дурман ейфорії стосовно анексії Криму в мешканців Росії з часом вивітриться. «Те, що це станеться, — безперечно, — сказав публіцист в інтерв’ю «Обозрєватєлю». — Хоча сьогодні, звичайно, народець там потирає руки і, можливо, захоплюється найдурнішою ситуацією з Кримом — а я вважаю її найдурнішою».