Українці залишили поляків без роботи?

21.03.2017
Українці залишили поляків без роботи?

Поки польські націоналісти мітингують, українці працюють.

Представники і прибічники польських праворадикальних і націоналістичних партій та організацій, зокрема «Національного руху», «Національно-радикального табору» (НРТ) та «Всепольської молоді» протестували у суботу перед будинком канцелярії прем’єр-міністра Беати Шидло проти східної імміграційної політики уряду та «українізації польського ринку праці», повідомляє сайт «Польського радіо».
Голова «Національного руху» Роберт Вінніцький, який є позафракційним депутатом Сейму Польщі, заявив під час прес-конференції 16 березня, що українська імміграція до Польщі стала дуже великою «соціальною та політичною загрозою». Вінніцький сказав, що впродовж півроку він написав до уряду шість звернень із запитами про те, чи контролюється якимось чином українська імміграція до Польщі. «На основі відповідей можна зробити висновок, що, на жаль, польський уряд не веде жодної планової політики щодо імміграції, а ми маємо справу вже з-понад мільйоном українців у Польщі. Це проблема для ринку праці, це соціальна та національна проблема», — сказав Вінніцький.
Як зазначив речник «Національно-радикального табору» Томаш Каліновський, уряд створює умови, за яких працедавці можуть замінювати польських працівників українцями, які готові працювати за нижчу зарплатню. Внаслідок цього, переконував Каліновський, поляки виїжджають на роботу на Захід, зокрема до Німеччини. Він додав, що до Польщі приїхали 1,3 млн. українців, що, на його думку, негативно впливає на ринок праці. Активісти «Національно-радикального табору» наголошували, що маніфестація направлена проти діяльності уряду, і не є «направлена проти якогось конкретного народу».
Учасники демонстрації тримали прапори «Національно-радикального табору» та «Всепольської молоді» з написами: «Імміграційна політика ПіС випихає поляків за кордон» та «Замість збільшити імміграцію, треба зменшити бюрократію». Маніфестанти вигукували лозунги: «Право і справедливість», «Громадянська платформа» — одне лихо», «Гідна праця для поляка»
Перед канцелярією прем’єра зібралася також контрманіфестація. Її учасники вигукували: «Польща вільна від фашизму» та «Націоналізм не пройде». Обидві демонстрації розділяли поліцейські.