Піонер рок-н-ролу

21.03.2017
Піонер рок-н-ролу

Чак Беррі став легендою ще за життя.

Минулої суботи у своєму будинку неподалік американського міста Сент-Луїс помер у віці 90 років один iз найвизначніших творців поп-культури ХХ століття — гітарист, співак та композитор Чак Беррі. Він ще за життя ввійшов і історію популярної музики як один iз найвпливовіших ранніх виконавців рок-н-ролу, як один iз стовпів та «батьків» цього музичного жанру. 
У 2004 році Чак Беррі посів п’яте місце у рейтингу 50 найвидатніших виконавців усіх часів за версією американського журналу «Роллінг Стоун». У творчому доробку Чака Беррі — 51 сингл та 20 студійних альбомів. Його пісню Johnny B. Goode («Джонні, будь хорошим») визнавали найкращою гітарною піснею усіх часів. На композиціях та гітарних акордах Чака Беррі виховалися всі наступні покоління рок-зірок. Його пісні становили основу репертуару славетних «Бітлз» і «Роллінг Стоунз» на початкових етапах кар’єри. Втім, як і багатьох інших рок-виконавців, зокрема лауреата Нобелівської премії Боба Ділана. Музична спадщина Чака Беррі — це Біблія рок-музики. Його внесок у розвиток рок-н-роллу був настільки значний, що Джон Леннон свого часу сказав: «Якби ви забажали дати рок-н-ролу інше ім’я, то назвали б його Чак Беррі». 
Чак Беррі (справжнє ім’я та прізвище Чарльз Едвард Андерсон Беррі) народився 18 жовтня 1926 року в місті Сент-Луїс. У 18 років потрапив до в’язниці за спів­участь у пограбуванні трьох магазинів і викрадення машини. Грав на гітарі в тюремній самодіяльності. Був достроково звільнений за зразкову поведінку. Працював на автозаводі, перукарем, вечорами підробляв музикантом у клубах. Професійну кар’єру розпочав у 1953 році, через два роки записав перший свій хіт Maybellene. Уже в молоді роки, попри пануючу на той час у США расову сегрегацію, здобув славу піонера рок-н-ролу, одного з кращих гітаристів та композиторів свого часу. Починаючи з 50-х років ХХ століття Беррі незмінно залишався іконою для виконавців і шанувальників цього музичного напряму. У жовтні минулого року на своє 90-річчя співак анонсував випуск нового альбому Chuck у 2017-му, першого альбому за останні 40 років. Він присвятив його дружині. Диск побачить світ уже після смерті творця. 
За свій доробок Чак Беррі удостоївся престижної нагороди «Греммі», був внесений до «Зали слави рок-н-ролу» 1986 року, йому ще за життя ставили пам’ятники. Президенти і глави урядів багатьох країн вважали за честь потиснути йому руку. 
Смерть Беррі засмутила його послідовників. Мік Джаггер iз групи «Роллінг Стоунз» сказав, що Беррі «освітив наші підліткові роки і вдихнув життя у наші мрії». Сучасна легенда американської рок-музики Брюс Спрінгстін сказав, що Беррі «був найвеличнішим автором рок-н-ролу всіх часів». Рокер Еліс Купер написав у «Твіттері», що «Беррі був генієм, на якому трималася вся велич звучання рок-н-ролу».