Силовики Москви побили аспіранта через прапор України у вікні МДУ

12:24, 21.03.2017
Силовики Москви побили аспіранта через прапор України у вікні МДУ

Прапор України у вікні гуртожитку МДУ розлютив російську ФСБ.

Співробітники ФСБ Росії побили під час допиту аспіранта історичного факультету Московського державного університету 18 березня.

 

Аспіранта затримали через те, що вимахував саморобним прапором України з вікна своєї кімнати у гуртожитку МДУ під час фестивалю з нагоди третьої річницю анексії Криму.

 

Про це повідомляє російське видання «Медиазона» у вівторок.

 

Про побиття аспіранта розповів його друг, який побажав зберегти анонімність. За його словами, минулої суботи аспірант істфаку зробив прапор України з двох шматків тканини і почав розмахувати ним з вікна своєї кімнати. Перед гуртожитком саме відбувався фестиваль з нагоди анексії Криму, тож його учасники могли побачити український прапор.

 

«Акцію він проводив на знак протесту проти витрати бюджетних коштів на фестиваль у той час, як у МДУ немає грошей на ремонт гуртожитків. За словами самого аспіранта, його акція не носила політичний характер: він хотів привернути увагу до проблем гуртожитку МДУ на кшталт щурів, тарганів і клопів», - йдеться в повідомленні.

 

Через деякий час аспірант вирішив продовжити акцію на сходовій клітці: на його думку, там з боку фестивалю буде краще видно його прапор. Але на сходовій клітці його зупинив співробітник служби безпеки гуртожитків, до якого згодом приєдналися майор Бєловицький з відділу внутрішніх справ МДУ та троє співробітників ФСБ у цивільному.

 

Хлопця скрутили і обшукали його кімнату. Забравши фотоапарат, телефон і ноутбук силовики привели аспіранта до відділку внутрішніх справ МДУ.

 

«Поліцейський пішов, а ФСБшники почали допит — хто такий, на кого працюєш, хто тобі заплатив. Змусили включити ноутбук, рилися в телефоні і фотоапараті. Особливо його не били, в голову тільки розкритою долонею, корпус кілька разів тицяли загостреною шваброю, від якої залишилися порізи і садна», — розповів друг аспіранта.

 

У ноутбуці і фотоапараті нічого не знайшли. Після двох годин допиту аспіранта змусили під диктовку написати розписку про те, що він «згоден працювати інформатором під егідою ФСБ і Центру "Э" під псевдонімом "аспірант"».

 

Силовики повернули аспіранту техніку і пішли. Після чого до нього підійшли троє поліцейських, які змусили хлопця написати в протоколі, що він розмахував прапором і нецензурно висловлювався. Копію протоколу йому не дали: вручивши квитанцію про штраф за хуліганство, аспіранта випровадили з відділку поліції МДУ близько 22:00.

 

Вже 20 березня чоловік зафіксував побої в травмпункті, а 21 березня він звернувся за допомогою в правозахисну організацію «Комітет із запобігання катуванням».

 

За словами аспіранта люди, які побили його, були схожі на співробітника ФСБ Андрія Федорова і співробітника Центру «Э» Олексія Окопного.