Андрій Садовий пропонує зробити в Чорнобильській зоні всеукраїнський смітник

20:32, 22.03.2017

Мер Львова Андрій Садовий пропонує створити у Чорнобильській зоні резервний полігон для сміття для всієї країни. Заплатять за це львів'яни.

"Моя пропозиція дуже проста: в Чорнобильській зоні зробити резервний полігон для країни, який має бути на екстремальні випадки. Я готовий це співфінансувати, як міський голова, коштами громади Львова", - сказав він.

Андрій Садовий відзначив, що він турбується за те, що катастрофа у Грибовичах може повторитися на будь-якому полігоні для твердих відходів в Україні.

"А якщо завтра станеться така біда у великому місті, як Київ, що продукує три тисячі тонн сміття на добу? Що тоді їм робити? Такі речі мають бути передбачені", - наголосив львівський мер.

Він нагадав, що в Україні 96% відходів захоронюються.

"Такого показника нема в жодній країні світу. У нас нема жодного заводу для переробки відходів", – сказав Андрій Садовий.

Про те, що всі полігони України перестали приймати сміття зі Львова, "УМ" повідомляла 17 березня.

Тоді стало відомо, що французька компанія "Egis" планує будувати сміттєпереробний завод для Львова.

На сьогодні у Львові понад 420 майданчиків зі сміттям переповнені. Сміття не вивозять упродовж місяця або ж вивозять нерегулярно.

29 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова сталася пожежа і 30 травня загинули троє рятувальників, тіло міського еколога досі так і не знайшли. Відтоді Львів має проблеми з вивезенням твердих побутових відходів.