Чиста правда

24.03.2017
На засіданні Комітету з питань запобігання та протидії корупції 22 березня нардепи проголосували за поправку до закону, щоб зобов’язати подавати електронні декларації журналістів. Ініціювала їх скандалістка-«народофронтівка» Тетяна Чорновол. 
«На мою думку, зобов’язати журналістів заповнювати електронні декларації — це спроба змусити їх служити владі, а не суспільству», — резонно зауважує перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.
Оцінка медіа-експерта, шеф-редактора інтернет-видання й директора ТОВ «Телекритика» Наталії Лигачової менш категорична. Вона зауважила, що йшлося все-таки не про журналістів, а керівників i засновників ЗМІ. «Це різні речі. І, чесно кажучи, тут 50 на 50, на мій по­гляд. Є плюси й мінуси. А в цілому не бачу нічого страшного. Ми ж повинні врештi-решт прийти до того, щоб декларації про доходи подавали всі».
У четвер, 23 березня, ВР затвердила зміни до електронного декларування, яким військовослужбовців-контрактників та мобілізованих бійців звільняють від обов’язку заповнювати електронні декларації. «За» законопроект №6172, внесений Президентом Петром Порошенком, проголосували 268 нардепів. Документ затвердили з правками, внесеними в тому числі з голосу. Були, зокрема, враховані поправки депутата Тетяни Чорновол, раніше відхилені комітетом. Водночас екс-журналістка відкликала внесену раніше норму про вимогу декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ.
Заповнювати електронні декларації зобов’язали, зокрема, представників антикорупційних організацій. Голова Антикорупційного комітету Єгор Соболєв розкритикував останній варіант документа та виступив за повторне друге читання законопроекту.