У руках ісламіста й автомобіль — зброя

24.03.2017
У руках ісламіста й автомобіль — зброя

Під колеса оскаженілої автівки потрапляли звичайні перехожі, туристи, діти.

Удар у серце Лондона

У середу в центрі британської столиці неподалік будівлі британського парламенту було здійснено зухвалий напад. О 14:40 за місцевим часом чоловік за кермом автомобіля навмисно заїхав на тротуар на Вестмінстерському мосту і почав давити перехожих, рухаючи авто зигзагами. Щонайменше троє осiб загинуло під колесами. Потім автомобіль звернув до будівлі британського парламенту і врізався в огорожу Вестмінстерського палацу. Водій вискочив iз машини з ножем і побіг до будівлі парламенту, де йому перегородили дорогу поліцейські. Чоловік накинувся на беззбройного поліцейського. Зрештою підоспів озброєний поліцейський наряд, який застрелив нападника.
Незабаром будівлю парламенту оточив спецназ лондонської поліції, на місце події прибули лікарі та рятувальники. Прем’єр-міністра Терезу Мей евакуювали в її резиденцію, а решту депутатів спочатку закликали не залишати будівлю, а потім організовано вивели з неї. Вест­мінстер був закритий упродовж п’яти годин.
Очільниця британського уряду Тереза Мей назвала атаку «жахливим і огидним» нападом, повідомляє Бі-Бі-Сі. «Місце нападу було обрано не випадково. Терорист зважився завдати удару в самому серці нашої столиці, де збираються разом люди всіх національностей, віросповідань і культур, де торжествують свобода і демократія», — заявила пані Мей журналістам після екстреного засідання урядового комітету з надзвичайних ситуацій COBRA. За словами прем’єра, рівень терористичної загрози в країні оцінюється як «значний» — це означає, що ймовірність нових терактів украй висока. «Значний» рівень терористичної загрози зберігається у Великобританії впродовж останніх двох років. Попри теракт поблизу британського парламенту Лондон залишається одним із найбезпечніших міст у світі. У цьому запевнив мер столиці Об’єднаного Королівства Садік Хан.

Хто й чому?

Численні очевидці описують нападника як бородатого чоловіка азіатської зовнішності віком близько 40 років. Він був одягнений у чорне і мав при собі два ножі. Медики намагалися реанімувати нападника, якого поранили поліцейські. До моменту прибуття лікарів він iще був живий, проте отримані ним поранення виявилися смертельними. Скотленд-Ярд каже, що нападник був один. Водночас поліція перевіряє, чи діяв він за власною ініціативою, чи в нього були спільники.
Поліцейський, на якого напав терорист, помер від отриманих ран. Скотленд-Ярд повідомив, що 48-річний Кіт Палмер прослужив у поліції 15 років. Влада встановлює особи численних постраждалих. У момент нападу на Вест­мінстерському мосту перебувала група французьких школярів, троє з них були поранені. Постраждали також троє поліцейських, які йшли мостом. Серед поранених — і четверо студентів університету Едж Хілл iз графства Ланкашир. Близько 17:00 за лондонським часом рятувальники витягли з Темзи жінку — вона була жива, проте отримала численні ушкодження. Вона йшла по мосту, і сила удару викинула її за перила.
Співробітники лондонської «швидкої допомоги» заявили, що 12 людей iз серйозними ушкодженнями були доставлені в лікарні. Вісьмом постраждалим медичну допомогу надали на місці. У лікарні Кінгс-коледжу на лікуванні перебувають вісім жертв нападу, двоє — в критичному стані. Ще двоє травмованих були доставлені в лікарню Святого Томаса, їхній стан оцінюють як стабільний, повідомляє Бі-Бі-Сі. Загалом поранення отримали близько 40 осіб.
Наразі жодна екстремістська організація не взяла на себе відповідальність за лондонський напад. За своїм сценарієм він схожий на атаки в Ніцці й Берліні, де злочинці давили людей машинами, а також в Ізраїлі, де подібні атаки з ножами були поширені не так давно. Напад у Лондоні «ІД» поки що не прокоментувала. Показово, що напад було здійснено у першу річницю терористичних замахів «Ісламської дер­жави» у Брюсселі, жертвами яких стали 32 особи. Тож навряд чи це випадковість… 
Речник лондонської поліції Марк Роулі повідомив учора, що поліція знає, ким був нападник, та вважає, що його мотивацією був «ісламістський тероризм». Поліцейський зазначив, що у найближчі дні співробітники Скотленд-Ярду збільшать кількість своїх патрулів на вулицях. Уже відомо, що британська поліція затримала кільканадцять осіб у місті Бірмінгем у рамках розслідування, пов’язаного з учорашнім терактом у Лондоні. За інформацією Бі-Бі-Сі, зловмисник iз Лондона, ймовірно, користувався автівкою, взятою в оренду у Бірмінгемі.