До Балаклії повернулася більшість населення після ліквідації пожежі

20:00, 24.03.2017
До Балаклії повернулася більшість населення після ліквідації пожежі

Околиці Балаклії нагадують згарище.

Керівництво Міноборони заявляє, що пожежа на арсеналі в Балаклії повністю ліквідована станом на вечір п’ятниці. За даними рятувальників, близько 70% мешканців, яких раніше було евакуйовано, повернулися до міста і навколишніх сіл.

 

Про це повідомили посадовці Міноборони і Державної служби з надзвичайних ситуацій під час брифінгу.

 

Зокрема, заступник міністра оборони Ігор Павловський заявив, що «пожежа на арсеналі припинена повністю, триває ліквідація її наслідків».

 

«Ми робимо проходи до сховищ, до всього, щоб провести  інвентаризацію складів як вцілілих, так і постраждалих. Військова частина, дислокована у Балаклії, залишається на арсеналі для подальшої виконання своїх обов’язків», - сказав пан Павловський.

 

За його інформацією, наразі починається розмінування територій як самого міста,  так і населених пунктів, прилеглих до Балаклії. Повне розмінування триватиме один-два місяці.

 

Пан Павловський також додав, що основна маса боєприпасів розірвалася, але наразі говорити про суму завданих збитків рано, оскільки відбувається оцінка наслідків надзвичайної ситуації.

 

Тоді як речник Головного управління ДСНС у Харківській області Ігор Лупандін зазначає, що в'їзд на територію Балаклії відкрито, тому 70% населення вже повернулися додому.

 

«Навіть зараз я заїжджаю на територію Балаклійського району і в саме місто. Територія вільна. Ніде немає постів. На даний момент близько 70% мешканців повернулися в місто Балаклію і в ті населені пункти, які примикають до Балаклії. Наразі в штатному режимі йде робота в напрямку перевезення пасажирів. Додатково направлені спеціальні автобуси», - каже пан Лупандін.

 

За його словами, всі комунальні і аварійні служби перебувають на своїх робочих місцях і перевіряють трубопроводи, газогони та електроживлення, а також фіксують  пошкодження житлових будинків.

 

Зауважимо, що люди почали повертатися до Балаклії самі, попри те, що влада офіційного дозволу не давала. Наразі в евакуаційних пунктах перебуває 1400 людей, тоді як було евакуйовано понад 20 тисяч.

 

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична додає, що жителі можуть перебувати у чотирьох із дев’яти сіл, які входять у визначену 10-кілометрову зону.

 

«Наразі можемо сказати, що у чотирьох населених пунктах безпечно перебувати жителям Балаклійщини. Це Вербівка, Борщівка, Яковенкове і Пришиб», – сказала пані Світлична.

 

І додала, що у самій Балаклії, розділеній на дев’ять секторів, вже обстежили третину території.

 

За даними влади, наразі постраждалими від вибухів боєприпасів визнано п’ять осіб, переважно пенсійного віку. Ще одна 66-річна жінка загинула, оскільки на неї обвалився будинок, пошкоджений снарядами.

 

Нагадаємо, що за попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклії став диверсійний акт.

 

Ще у четвер прем’єр Гройсман запевняв евакуйованих людей, що вибухи триватимуть близько тижня.