У Білорусі затримали одного з лідерів опозиції Володимира Некляєва

10:25, 25.03.2017
У Білорусі затримали одного з лідерів опозиції Володимира Некляєва

Володимир Некляєв закликав перетворити День Волі на "Марш розсерджених білорусів".

Один з лідерів опозиційного Білоруського національного конгресу Володимир Некляєв був затриманий міліцією у поїзді у Бресті в ніч на суботу. Політик планував брати участь у протестних акціях, приурочених до Дня Волі в суботу.

 

Про це повідомляє DW.

 

Пан Некляєв є одним з організаторів протестних акцій, запланованих у великих містах Білорусі з нагоди Дня Волі на 25 березня.

 

Міліція зняла опозиціонера в Бресті з поїзда, яким він повертався на батьківщину з Варшави, де брав участь у дискусії в польському сеймі з ситуації в Білорусі.

 

Пізніше його дружина Ольга Некляєва повідомила, що політика утримують у слідчому ізоляторі Бресту. 

 

Напередодні Володимир Некляєв закликав перетворити День Волі на "Марш розсерджених білорусів" та висловити протест щодо соціально-економічної політики влади.

 

Він також припускав, що його можуть нейтралізувати до початку протесту. Утім, пан Некляєв запевнив: «Але ховатися від цього, як багато радять, бігати по лісах партизанських ніхто не стане. У разі "нейтралізації" лідерство та відповідальність за проведення Дня Волі візьмуть на себе інші».

 

Головною вимогою учасників запланованих акцій протесту має стати скасування президентського декрету, яким вводиться так званий «податок на дармоїдство».

 

Зазначимо, що у Білорусі 25 березня – на День Волі – очікуються масові протести.

 

Ця акція має стати кульмінацією найбільших з 2010 року маніфестацій, які тривають уже понад місяць. Обурення білорусів викликав так званий «податок на дармоїдів», запроваджений президентом Олександром Лукашенком.

 

Йдеться про так званий «декрет №3», або податок на «дармоїдів». Згідно з ним, кожен білорус, який не працює понад півроку, має заплатити податок у 360 рублів – близько 170 доларів.

 

Закон було ухвалено ще у 2015 році, однак до 20 лютого 2017 року люди мали сплатити перші внески. Із 400 тисяч білорусів, які отримали сповіщення про сплату податку, виконали наказ лише 54 тисячі.

 

На думку експертів, білоруси вперше так масово відмовилися робити те, що їм наказала влада.

 

Під дію декрету потрапило багато пенсіонерів, які у 2015 році ще не перебували на пенсії.