У Мінську жорстко затримали сотні протестувальників-недармоїдів (фото)

13:59, 25.03.2017
У Мінську жорстко затримали сотні протестувальників-недармоїдів (фото)

У Мінську затримують "недармоїдів", які нібито нецензурно лаються.

Білоруські правоохоронці затримали близько тисячі активістів ще до початку запланованої акції проти "податку для дармоїдів" з нагоди Дня Волі у Мінську в суботу. Затриманим протестувальникам закидають нецензурну лайку в громадському місці і спробу несанкціоновано зібратися в центрі столиці.

 

Про це повідомляють журналісти білоруської редакції Радіо Свобода, а також їхні колеги з європейських країн.

 

Затримання опозиціонерів розпочалися за кілька годин до запланованої у Мінську на 14:00 акції, присвяченої Дню Волі - 99-й річниці проголошення Білоруської Народної Республіки у 1918 році, першої в ХХ столітті незалежної держави білорусів.

 

 

Білоруси традиційно святкують цю дату мітингами і ходами під національними біло-червоно-білими прапорами. Але офіційно ця дата в Білорусі не відзначається.

 

Відтак, влада не дозволила вуличні акції в центрі столиці зі збором людей біля Академії наук і в Київському парку Мінська. Тоді як на площі Бангалор, що на околиці столиці, заявники святкувати День Волі не захотіли.

 

 

Перші затримання активістів, опозиційних політиків і журналістів розпочалися ще за кілька днів до акції, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

 

А в суботу вранці бійці спецзагону міліції увірвалися до офісу правозахисного центру «Вясна» і поклали всіх присутніх на підлогу обличчям вниз. Після чого обшукали офіс і затримали 57 чоловік. Затриманих відвезли на автобусі до відділку міліції.

 

                                     Затримання правозахисників у центрі "Вясна".       

 

«В офісі перебували офіційні спостерігачі офіційно зареєстрованих громадських організацій, близько 40 осіб. Там же знаходилися Олег Гулак, голова Білоруського Гельсінського комітету та керівник «Вясна» Алесь Беляцкий. Там проводився інструктаж, як спостерігач від правозахисних організацій повинні вести себе на акції. Там знаходяться і правозахисники від партнерських правозахисних організацій з-за кордону, яких ми просили приїхати, враховуючи істерію, яка нагнітається владою. Думаю, їм дадуть добу, звинуватять в тому, що лаялися матом», – сказав заступник голови правозахисного центру «Вясна» Валентин Стефанович в прямому ефірі Радіо Свобода.

 

Водночас, в центрі Мінська через кордони міліції пропускають переважно журналістів, але затримують потенційних учасників акції.

 

 

Перед цим силовики стягнули до центру білоруської столиці водомети, в провулках припарковано чимало автобусів зі спецпризначенцями і автозаків для затриманих.

 

 

Опозиціонери повідомляють у соцмережах, що в Гомелі зникли кілька опозиційних журналістів, а в Полоцьку – один з місцевих активістів. Ймовірно їх також було затримано.

 

У місті Береза за 5 хвилин до відходу поїзда на Мінськ на пероні був затриманий правозахисник Сергій Русецький. А у Вовковиську вночі, також на вокзалі затримали активіста Віталія Гуляка. Пізніше його відвезли додому, але не дають залишити квартиру.

 

Чимало активістів було затримано і в інших містах і селах Білорусі – у Новополоцьку, Річиці, Слономі тощо. Їм також не дали виїхати до Мінська, у більшості випадків міліція називає причиною затримання активістів нецензурну лайку.

 

Зазначимо, що цьогоріч День Волі співпав з акціями протесту, які тривають понад місяць. Обурення білорусів викликав так званий «податок на дармоїдів», який вони вимагають скасувати.

 

Нагадаємо, що в ніч на суботу один з лідерів опозиційного Білоруського національного конгресу Володимир Некляєв був затриманий міліцією у поїзді у Бресті і зараз перебуває в СІЗО.

 

Напередодні білоруські правоохоронці затримали без пояснення причин родичів затриманих учасників маршу «недармоїдів» і журналістів, які були поруч із ними в офісі партії «Зелені», де збирають допомогу затриманим протестувальникам.

 

Зокрема, у п’ятницю було затримано українську журналістку видання «Новое время»  Христину Бердинських, кореспондентку білоруської служби Радіо Свобода Галину Абакунчік та журналістів «France24».

 

 Пізніше журналістів відпустили, а іншим затриманим призначили адмінарешти терміном 10-15 діб.