До Балаклії прибули сапери НАТО для розмінування

15:42, 25.03.2017
До Балаклії прибули сапери НАТО для розмінування

Українські сапери, до прибуття колег з НАТО, вилучили понад 200 вибухонебезпечних предметів під Балаклією.

Перші представники НАТО прибули для розмінування території військової бази поблизу міста Балаклія Харківської області в суботу.

 

Про це повідомила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична у Facebook.

 

«Процес розмінування проходить нормально, все за планом. У ці хвилини до Балаклії прибули також і представники НАТО. Як і планували, до неділі все розмінуємо. Вибухи, які чути, не представляють загрозу для населення. Вони не системні та малої потужності. Це наслідки тління окремих осередків. Пожежа повністю ліквідована», - написала пані Світлична.

 

На офіційному сайті Харківської облдержадміністрації додають, що на даний момент триває розмінування міста Балаклія та навколишніх сіл. По мірі розмінування на територію заходять ремонтні бригади комунальних служб і будівельники.

 

«За оцінкою наших експертів, близько 40 житлових будинків і об'єктів соціальної інфраструктури мають сильний ступінь руйнування та підлягають капітальному ремонту. Близько 100 об'єктів мають руйнування середнього ступеня», - повідомила пані Світлична під час брифінгу в Балаклії в суботу.

 

За даними влади, українські сапери вилучили понад 200 вибухонебезпечних предметів на території Балаклійського району за останню добу. Тепер до них приєднаються і колеги з НАТО.

 

Зауважимо, що перші представники НАТО прибули до Балаклії вже наступної доби після того, як Північноатлантичний альянс повідомив про те, що отримав запит України про допомогу через вибухи та пожежу на артилерійському арсеналі.

 

Першими про готовність залучитися до цієї допомоги заявили кілька країн Альянсу, зокрема, США і Словаччина.

 

Пожежа на арсеналі у Балаклії з подальшими вибухами боєприпасів почалася в ніч на 23 березня. Понад 20 тисяч мешканців міста і довколишніх сіл евакуювали, але наразі більшість людей повернулися, оскільки станом на вечір п’ятниці влада заявила про ліквідацію пожежі.