Порошенко не дасть переписати Трудовий кодекс на шкоду безвізу

10:36, 27.03.2017

Президент Петро Порошенко не підпише новий Трудовий кодекс, якщо з нього будуть вилучені антидискримінаційні поправки, які були однією з вимог для безвізового режиму з Євросоюзом.

 

Про це повідомив речник Президента Святослав Цеголко у Facebook  в понеділок.

 

"Президент не допустить ревізії зобов'язань України, які ми реалізували для отримання безвізового режиму. Рішення парламентського комітету вилучити з проекту нового Трудового кодексу так звані антидискримінаційні норми глава держави вважає помилковим і навіть провокативним", – написав пан Цеголко.

 

За словами речника, Порошенко вже «запевнив наших партнерів дипломатичними каналами, що така позиція комітету не знайде підтримки ні у Верховній Раді, ані тим більше з боку президента».

 

І додає, що Україна виконувала, виконує і буде виконувати всі свої зобов'язання.

 

У свою чергу, перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко обурилася спробою «купки мракобісів переписати норми Трудового кодексу і вихолостити його».

 

"Парламентський талібан, який має дипломатичні паспорти і давно мандрує світом без віз, намагається на останньому етапі перекреслити весь важкий шлях, що пройшла Україна. Як же набридло це напускне фарисейство, коли парламентський талібан забороняє в законодавство вносити слово "гендер", яке, до речі, спокійнісінько існує в шкільних і університетських підручниках", – написала пані Геращенко у Facebook.

 

Нагадаємо, 5 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу (№1658), але тоді депутати не підтримали поправку щодо заборони дискримінації у трудовій сфері, озвучену Іриною Геращенко.

 

Зокрема, пропонувалося зафіксувати, що в трудовій сфері заборонена дискримінація за расовими, політичними, релігійними ознаками, а також на підставі статевої приналежності, сексуальної орієнтації, сімейного або майнового становища, в залежності від участі в страйках, підозри на СНІД або його наявності.

 

Ця поправка була однією з ключових вимог щодо безвізового режиму з Євросоюзом.

 

15 березня 2017 року комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув на своєму засіданні проект Трудового кодексу і  рекомендував його до остаточного ухвалення, хоча профспілки, роботодавці та громадянські активісти заперечують проти низки положень.

 

Комітет проігнорував 22 з 59 рекомендацій, наданих у 2016 році Міжнародною організацією праці для України.

 

Зокрема, йдеться про вимогу недопущення дискримінації жінок, неповнолітніх; зловживання правами роботодавців тощо.