Багатодітну вдову військового-кіборга побили в Дніпрі через українську мову

19:43, 27.03.2017
Багатодітну вдову військового-кіборга побили в Дніпрі через українську мову

Червоний та чорний колір для Ганни Счасної має особливе значення (із соцмереж)

Багатодітну вдову військового із 54-ї бригади Ганну Счасну побили в Дніпрі через те, що вона розмовляла українською мовою, коли намагалася купити червоні та чорні стрічки. Із її вух вирвали сережки з тризубом.

Овдовіла мати п'ятьох дітей Ганна Счасна прийшла до магазину по червоні та чорні стрічки - з них родина робить обереги солдатам. Проте придбати їх не вдалося. Продавчині не сподобалася мова, якою Ганна до неї звернулася.

Сюжет про матір п'ятьох дітей, що постраждала від рук агресивної продавчині, зняла "ТСН".

"Вона бере ці стрічечки, згрібає з прилавка і ховає їх на стелажі. І каже: йдіть звідси! Я дістаю телефон, кажу: ви хочете сказати, що ви не будете мені продавати товар, тому що я розмовляю українською? Так! Пішла геть звідси", - розповідає про початок конфлікту Счасна.

Магазин одразу зачинили, не зважаючи на робочий час. Власниця сусіднього ательє розповідає, що Ганну за косу витягли з магазину, розбили телефон.

"Люди не розуміють української мови, не хочуть спілкуватись українською мовою, тому жінка відстоювала, і сталась на цьому фоні бійка", - каже власниця сусіднього ательє Олена Шульга.

Ганна викликала правоохоронців, розбиратися на місце приїхав російськомовний наряд поліції.

"Вони зауважили, що за законом мають право говорити "тією мовою, якою зручно". А далі пішла процедура складання протоколів. Вони зі мною спілкувались, а ця жінка тим часом пішла, вони навіть не знали ані ім'я, ані прізвища її", - пригадує вдова.

Її чоловік загинув на Світлодарській дузі наприкінці грудня 2016 року.

"Андрій більше двох років на війні. Пішов добровольцем. Воював у складі батальйону" Правого сектора ". Пройшов найгарячіші точки: кілька разів був в Донецькому аеропорту, захищав селище Піски і шахту" Бутівка ". Підписав контракт і воював у складі 54-ї бригади. Героїчно загинув кілька днів тому на Світлодарськ дузі ", - розповів Юрій Мисягін про загиблого.

Червоно-чорні стрічки для його родини мають особливе значення - це колір прапорів, під якими воював їхній "Сім'янин". Вдома у Ганни Счасної червоно-чорні стрічки всюди.

Його заплічник Ганна береже як найдорожче і спеціально не розбирає, аби "залишився запах". А ще - у коробочці поруч із шевроном лише одна медаль, волонтерська - за оборону Донецького аеропорту.

Ганна розповідає, що кілька разів різні люди пропонували їй зам'яти скандал. Але жінка переконана, що родина має продовжувати боротьбу свого загиблого солдата - за Україну в Україні.

"Мій чоловік загинув не за те, щоб мене і всіх українців принижували, казали "Пішла геть звідси", я як хочу, так і поводитимуся в Україні, і ніхто мені не указ", - каже Счасна.