Білорусь депортує двох затриманих на акціях протесту українців

19:51, 28.03.2017

Суд в Білорусі ухвалив депортувати в Україну двох українців, затриманих під час акцій протесту в Мінську 25 березня.

 

Про це повідомив офіційний представник департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич у вівторок.

 

"Під час протестних акцій в Мінську затримано 3 громадянина України. Одного з них притягнуто до адміністративної відповідальності та арештовано на 15 діб. По відношенню до двох інших суд прийняв рішення депортувати їх в Україну", - сказав пан Кирилич.

 

За його словами, наразі затримані українці перебувають в центрі ізоляції правопорушників в Мінську. Прізвища українців дипломат не повідомив.

 

Посольство України в Білорусі звернулося з нотою до Міністерства закордонних справ Білорусі з проханням сприяти наданню дозволу співробітнику консульства відвідати затриманих українців.

 

Причини затримання українців кваліфікують як дрібне хуліганство і непокору законному розпорядженню або вимозі посадової особи державного органу під час виконання ним службових обов'язків.

 

Раніше українські ЗМІ повідомляли про затримання у Мінську активісток української молодіжної організації “Національний альянс” Юлії Грищук та Юлії Сливінської, яких було затримано ще 24 березня і мали депортувати ще 26 березня.

 

Водночас, у вівторок мали депортувати третього затриманого білоруською міліцією неповнолітнього українця Назара Зеліновского.

 

Тоді як до 15 діб адміністративного арешту Радянський суд Мінська засудив українця Руслана Терещенка, який брав участь у протестах 25 березня. За словами Кирилича, українцю Терещенку сформульовано звинувачення "за дрібне хуліганство і непокору законному розпорядженню".