Порошенко хоче відновити спеціальні військові суди (відео)

21:17, 28.03.2017
Порошенко хоче відновити спеціальні військові суди (відео)

Президент Порошенко вважає, що цивільний суд стриножив генерала Назарова.

Президент Петро Порошенко пропонує відновити спеціальні військові суди після того, як генерала Назарова засудив до 7 років тюрми цивільний суд у Павлограді Дніпропетровської області.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook у вівторок ввечері.

 

"Я планую запропонувати відновлення спеціальних військових судів відповідно до існуючих міжнародних практик. Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові спеціалісти, військові експерти і військові судді, а не цивільні. Принаймні зараз, поки триває ця жахлива підступна гібридна війна", - зазначає глава держави.

 

Президент наголошує, що як Верховний головнокомандувач не може мовчати після вироку одного з цивільних судів, який засудив бойового генерала до ув’язнення на 7 років (йдеться про генерала Віктора Назарова засудженого днями через катастрофу  транспортного літака Іл-76).

 

"Наші військові виконують свій обов’язок захищати Україну. Інколи ціною власного життя. Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вдерся на нашу землю. Єдиним виправданням цим смертям є наближення ними невідворотної перемоги", - вважає Порошенко.

 

За його словами, за останні три роки Україна виховала нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої держави.

 

"Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки", - заявив глава держави.

 

На його переконання, справедливість безумовно повинна бути досягнута в суді, "але рішення військових судів не будуть ставитися під сумнів нашими воїнами".

 

Президент Порошенко також приєднав до свого посту посилання на думку першого заступника командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ, генерал-майора Юрія Соделя, оприлюдненого на сторінці Генштабу ЗСУ на каналі YouTube.

 

Нагадаємо, 14 червня 2014 року бойовики терористичної ЛНР  збили військово-транспортний літак Іл-76 над аеропортом в Луганську. У катастрофі загинули 49 осіб: члени екіпажу і десантники.

 

У понеділок, 27 березня 2017 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерала Віктора Назарова до 7 років тюрми. Йому інкримінували недбале ставлення до військової служби у справі про збитий сепаратистами літак Іл-76.