Українські військові психологи перейняли досвід НАТО і кращих армій світу (фото)

10:47, 29.03.2017
Українські військові психологи перейняли досвід НАТО і кращих армій світу (фото)

Згідно статистики, лише один військовий психолог здатен зменшити бойові втрати у сім разів.

Українську військову психологію нищили так само ретельно, як і військо загалом. Так, у 2013 році в Збройних Силах України кількість психологів було зменшено до 80 осіб. Це при тому, що науково доведено — належна професійна психологічна підготовка у війську зменшує втрати в сім разів.

 

«Чим вони там займаються?»

 

Психолога в армії не видно, але він завжди поруч. Він допомагає на стадії відбору визначити: яку роботу в армії краще доручити виконувати конкретному кандидату, де він проявить свої найкращі якості. Було б дуже нерозумно направляти потенційного воїна, який має клаустрофобію, у танкові війська.

 

А от у піхоті він зможе розкритися. Або відправляти чистого холерика, непосидючого й емоційного, у снайпери — означає тільки нашкодити й людині, і підрозділу.

 

Психологічна підготовка дає можливість запобігти «невидимим пораненням» або зменшити їх вплив на бійця. Коли людина обізнана з тим, що з нею може трапитися, які ризики її очікують, коли морально і психологічно готова до того, то і вплив травмуючої події (якою, власне, є участь у бойових діях) є значно меншим.

 

Психолог допомагає командиру працювати з колективом, розв’язувати можливі конфлікти та суперечки. Вислухає, підтримає, порадить, коли важко.

 

За словами військового психолога з Хорватії Зорана Комара, дослідження свідчать, що в арміях країн-членів НАТО 96 % діяльності психолога у війську припадає на етап відбору солдатів та консультації командирів. Трішки менше часу психолог віддає навчанню та тренуванню особового складу, профілактиці психологічних травм під час проходження служби та після неї.

 

 

Чому психолог в армії — це важливо

 

Завдання психолога — запобігти негативним змінам у психіці військовослужбовця й допомогти командирам зрозуміти, що відбувається з бійцями в бойових та екстремальних умовах.

 

Українські військові психологи констатують: на початку війни значна частина військовослужбовців психологічно не була готова до участі в бойових діях. Добровольці мали високу мотивацію, але психологічно теж не були готові зустрітися з власними реакціями на бойовийстрес.

 

Відповідно до статистики, в усіх арміях світу в першому бою лише 30 % бійців здатні вести прицільний вогонь у супротивника.

 

Одне із завдань психолога в армії — вчасно донести бійцям, щостресові стани, які вони переживають,– страх, заціпеніння, паніка, тремор (тремтіння), — то нормальна реакція організму на ненормальні обставини. І навчити — як допомогти собі самому та бойовому побратиму.

 

«Якщо поранення від кулі стається миттєво, то «невидиме поранення» — посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — може проявитися через певний час після травмуючої події,–пояснює Катерина Фастовець, військовий психолог, одна з тренерів проекту «Психологічна стійкість воїна», — А завдання психолога — зробити «щеплення» для бійців, щоб наслідки для них і для суспільства були мінімальними».

 

За словами фахівців, належна професійна психологічна підготовка зменшує психогенні втрати в сім разів.

 

Своїх навчити та інших залучити

 

У 2014 році величезну частину роботи з психологічної підтримки війська взяли на себе волонтери. Поступово армійська структура почала набирати сил. Якщо на початку 2014 року в сухопутних військах України не було психологів взагалі, а загалом у Збройних силах — усього 80, то зараз є підстави говорити про зрушення в напрямку формування цілісної системи психологічного забезпечення армії.

 

Запроваджено посади бригадних та батальйонних психологів, збільшено замовлення на підготовку фахівців у військових вишах. У 2016 році було створено Центр морально-психологічного забезпечення, психологи координують свою роботу з капеланами, соціальними працівниками, створюють свої навчальні програми та залучають іноземних фахівців.

 

 

Наразі закінчилося масштабне навчання в рамках проекту «Психологічна стійкість воїна», у якому з вересня 2016 по березень 2017 року взяли участь близько 700 військових психологів, заступників командирів у роботі з особовим складом Збройних Сил України та курсантів вищих військових навчальних закладів.

 

Особливістю навчання стало те, що програма була підготовлена з урахуванням досвіду європейських армій, і вели його в парі український тренер та представник країни-члена НАТО.

 

 

Тренінгова програма «Психологічна стійкість воїна» була реалізована завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур в Україні та громадянського суспільства», який впроваджує канадська неурядова організація Stabilization Support Services.

 

Іноземні партнери наголошують: військові психологи в Україні мають перевагу, оскільки отримали можливість врахувати попередній досвід армій світу і сформувати потужну психологічну службу в ЗСУ.