У Ахметова Фонд держмайна відбирає Укртелеком

16:10, 29.03.2017
У Ахметова Фонд держмайна відбирає Укртелеком

Рінат Ахметов може втратити 40% акцій "Укртелекому"

У групи компаній "СКМ"  Ріната Ахметова, що через посередника володіє "Укртелекомом", Фонд державного майна хоче примусово відібрати частину акцій телекомоператора.

Про те, що Фонд державного майна приступив до процедури примусового розірвання договору про приватизацію "Укртелекому" повідомляє Liga.net.

Як пояснюють у фонді, за результатами проведеної в лютому 2017 року підсумкової перевірки виконання покупцем договору про приватизацію від 2011 року було встановлено, що ЕСУ (дочірня компанія СКМ і власник 92,79% акцій в Укртелекомі) не виконує частину взятих на себе зобов'язань.

ЕСУ не внесла необхідні грошові інвестиції в "Укртелеком" та за 6 років не передала у державну власність системи урядового зв'язку та відомчих мереж спеціального зв'язку.

У лютому власник "Укртелекому" намагався оскаржити таке рішення, але 22 березня комісія Фонду держмайна повторно розглянула їх результати і вирішила не міняти позицію.

Учасники суперечки неофіційно повідомляють, що невиконання інвестиційних зобов'язань та затримка із передачею системи спецзв'язку у підпорядкування держави, не основна проблема.

"Справа в тому, що СКМ до сих пір не розрахувався за Укртелеком, незважаючи на те, що приватизація завершилася шість років тому. Мова про облігації ЕСУ, які викупили Ощадбанк і Укрексімбанк, щоб покупець міг остаточно розрахуватися по другому траншу. Його загальна сума становила 4,2 млрд грн", - повідомляє журналіст ЛІГАБізнесІнформ Стас Юров.

Гроші власник "Укртелекому" мав отримати від продажу мобільного оператора Тримоб, але Фонд держмайна не дозволив МТС викупити цей актив.

Ігор Білоус, керівник Фонду держмайна, не взахваті від ідеї про повернення "Укртелекому" в державну власність.

"Ми напевно отримаємо судовий процес на велику суму, яку не зможемо виплатити. Кому ми продамо його потім за 11 млрд гривень? Потрібен компроміс", - заявляв Білоус.

Компромісом може стати те, що держава в особі держбанків отримає в Укртелекомі неконтрольний пакет акцій (близько 40%) в обмін на реструктуризацію боргів і продовження ще на кілька років термінів їх виплати, повідомляють експерти Liga.net.

Нагадаємо, що в конкурсі з приватизації "Укртелекому" в 2011 році брала участь всього одна організація (інвестиційний фонд EPIC), яка купила компанію за 10,5 млрд грн. Через рік вона перепродала "Укртелеком" компанії СКМ Ріната Ахметова.