Віталій Кличко пообіцяв Вахтангу Кіпіані не дати знищити будинок, де оголосили про злуку України

19:05, 29.03.2017
Віталій Кличко пообіцяв Вахтангу Кіпіані не дати знищити будинок, де оголосили про злуку України

Історичний будинок на Софійській площі може зникнути (Jerzy Szalacki з facebook)

Мер Києва Віталій Кличко пообіцяв історику та журналісту Вахтангу Кіпіані не знищувати будинок на Софійській площі, з балкону якого оголосили про злуку УНР та ЗУНР.

Напередодні, 27 березня, Кіпіані дорікнув Кличкові, що мер не любить Київ, адже закриває очі на перспективу знищення пам'ятки.

"Мер сказав, що "підняв усіх на вуха" і цитата - "доповідаю вам" - що поки він мер Києва цьому будинку ніщо не загрожує і ніякої нової будівлі в цьому місці не буде", - повідомив Кіпіані через два дні після попередньої заяви.

Він відзначив, що що Кличко дізнався про реакцію Кіпіані із моніторингу, що подають мерові.

Будівля, яку згадує Кіпіані у своєму записі в Фейсбук, стоїть на розі Володимирської та Софійської вулиць, навпроти Софійського майдану, собору та пам'ятника Богдану Хмельницькому.

У лютому його оточили будівельним парканом, а через місяць обнесли будівельними риштуваннями.

На його місці планують побудувати 10-ти поверховий торгово-офісний центр.

Анатолій Фролов, заступник голови у ГО "Рада народного контролю м.Києва", повідомив, що це буде найвищий об'єкт на Софійській площі, не рахуючи дзвіниці Софії Київської.

Проект уже давно пройшов через руки чиновників: Юрій Богуцький, екс-перший заступник міністра культури, а нині радник Президента, у 2011 році погодив історико-містобудівне обгрунтування на рекострукцію будинку за адресою вул. Володимирська 21/вул. Софійська 20.




"Відповідно до цього злочинного проекту ТОВ "Прометей-Стайл" (ГАП Білецький О.В.), історичний будинок повністю знищується, а на його місці споруджується чергова багатоповерхова потвора висотністю понад 10 поверхів та з трирівневим підземним паркінгом. Це все в охоронній зоні пам'ятки всесвітнього значення – Софії Київської та на території Міста Ярослава", - додала екс-депутат Київради Олена Терещенко-Єскіна.

Нагадаємо, що акт злуки незалежних Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки було оголошено у районі Софійської площі 22 січня 1919 року.

Стосовно того, де саме виступали учасники, точаться дискусії. Більшість істориків схиляються до того, що для керівництва УНР та ЗУНР побудували спеціальну арку, але Вахтанг Кіпіані, редактор "Історичної правди" стверджує, що Акт Злуки проголосили із балкону будинку, що зараз стоїть у руїнах.