У Молдові призначили референдум щодо повноважень президента та історії румун

07:51, 30.03.2017

Президент Молдови Ігор Додон підписав указ про проведення консультативного референдуму 27 вересня 2017 року.

 

Указ було підписано у середу ввечері.

 

Зокрема, на референдум будуть винесені питання про надання главі держави повноважень на розпуск парламенту, про скорочення кількості депутатів парламенту зі 101 до 71, а також про викладання у молдавських школах предмета «Історія Молдови» замість нинішнього предмета «Історія румун».

 

Окрім цього, на розгляд громадян винесуть питання про те, чи підтримують вони  анулювання закону, згідно з яким «повернення викрадених із банківської системи країни фінансових коштів (понад мільярд доларів) робитиметься за рахунок молдавських платників» податків.

 

Президент Додон звернувся до Центрвиборчкому з вимогою про запуск процедури підготовки до консультативного референдуму.

 

Представники правлячої у Молдові коаліції на чолі з Демократичною партією вже заявили, що не підтримують ініціативу президента.

 

У Центральній виборчій комісії Молдови відзначили, що на проведення референдуму, за попередніми даними, буде витрачено майже 4 мільйони доларів (близько 75 мільйонів молдавських леїв).

 

Нагадаємо: аналогічний референдум з питання про перехід Молдови до президентської форми правління проходив у Молдові в 1999 році за ініціативою тодішнього глави держави Петра Лучинського. Ініціативу президента підтримали на референдумі близько 64% громадян, проте парламент Молдови не затвердив його результати, скоротивши згодом повноваження президента.