На Донбасі лише впродовж доби загинуло двоє захисників України і троє цивільних

31.03.2017
Ворог збільшує кількість обстрілів на всій лінії східного фронту ледь не щодня: впродовж 29 березня зафіксовано 83 обстріли позицій ЗСУ.
 
При цьому окупанти все частіше застосовують важке озброєння калібром більше 100 мм. 
 
У результаті загинуло двоє захисників України, ще троє отримали поранення. Зокрема, в районі селища Луганське на Світлодарській дузі ворожий снайпер убив одного українського воїна.
 
На донецькому напрямку ворог накрив з артилерійських систем калібру 152 мм опорні пункти українських воїнів поблизу Авдіївки, Троїцького та Луганського. 
 
Ще один боєць поліг за Україну на Луганщині, поблизу села Троїцьке Попаснянського району під час потужного мінометного обстрілу.
 
Осколкові поранення виявилися смертельними, попри те, що лікарі Попаснянської райлікарні зробили все можливе, щоб урятувати життя воїна. 
 
На цьому напрямку ворог також гатив зі ствольної артилерії по селу Калинове-Попасна, а з мінометів — по селищу Кримське.
 
Тоді як на маріупольському напрямку з 122-мм артилерійських систем обстріляно опорні пункти в районах населених пунктів Широкине, Гнутове та Водяне.
 
При цьому неподалік Гнутового та Водяного активізувалися ще й ворожі снайпери.
 
У цих важких умовах дивною є заява Тристоронньої контактної групи у Мінську про чергову досягнуту домовленість щодо припинення вогню в зоні АТО з 1 квітня.
 
Скільки вже оголошували подібних «дедлайнів», утім ворожі гармати так і не замовкли. 
 
Тож не дивно, що в Міноборони не беруться прогнозувати, чи дотримуватимуться окупанти чергового «режиму тиші».
 
Речник Міноборони Олександр Мотузяник лише заявив, що ЗСУ готові до виконання домовленостей про припинення вогню. Але чи готовий ворог?
 
«Я не уповноважений коментувати рішення Мінської групи. Однак ще раз хочу зазначити, що і Збройні сили України, й інші силові відомства, задіяні в АТО, готові до виконання всіх рішень Мінської групи, які будуть прийняті. Ми готові й до відведення, і до одностороннього припинення вогню, яке на сьогоднішнiй день і так виконується», — констатує полковник Мотузяник. 

ДО РЕЧІ

Цивільні мешканці Донбасу все частіше гинуть від так званого «еха війни». Лише впродовж середи загинуло троє цивільних і ще двоє отримали поранення, які розбирали боєприпаси або гралися з ними напідпитку. 
 
За даними Міноборони, в Мирно­граді загинуло двоє чоловіків (господар і гість), які у приватному будинку намагалися розібрати гранату.
 
Під час огляду будівлі правоохоронці виявили запал від гранати, а на кухні — ще одну гранату.
 
Цього ж дня загинув житель із Часового Яру, який розбирав снаряд до РПГ. У селищі Луганське Бахмутського району двоє чоловіків напідпитку відбулися пораненнями.
 
Сталося це після того, як захмілілі дядьки вирішили позмагатися, хто далі кине бойову гранату.