Припинення вогню на Донбасі: Порошенко дав доручення генштабу, НАТО попросило Росію

18:47, 30.03.2017
Припинення вогню на Донбасі: Порошенко дав доручення генштабу, НАТО попросило Росію

Припинення вогню на Донбасі не стане на заваді підготовці артилеристів на полігонах (Міністерство оборони України)

З 1 квітня на Донбасі має встановитися режим припиненння вогню: головнокомандувач Петро Порошенко уже дав відповідне розпорядження для Генерального штабу, а ООН звернулася до Росії з проханням "приструнити" своїх бойовиків.

Про припинення вогню у середу, 29 березня, домовилася Контактна група у Мінську.

"Я дав усі необхідні команди Генерального штабу і міністру оборони", – сказав Президент України Петро Порошенко, коментуючи рішення про припинення вогню на Донбасі.

Порошенко додав, що саме українська сторона запропонувала встановити режим припинення вогню з 1 квітня.

"Це ще раз спростовує російські твердження про позицію української сторони, яка нібито не готова до миру. Навпаки, послідовно всі три роки ми не просто декларуємо, але й доводимо, що українська сторона за те, щоб забезпечити режим припинення вогню, виведення російських військ, отримання контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону та відновлення українського суверенітету над окупованим Донбасом і в Криму", - наголосив Президент.

У той же час, Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявляє, що усі союзники з Альянсу закликають Росію використати значний вплив на контрольованих нею бойовиків для виконання Мінських угод у повній мірі.

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками засідання Ради НАТО-Росія.

Столтенберг зауважив, що Мінські угоди передбачають план урегулювання конфлікту на сході України.

"Але більшість положень не були виконані. Ми закликаємо усіх підписантів повною мірою дотримуватися їхніх зобов'язань", - заявив він. "Сьогодні союзники наполегливо закликали Росію використовувати її істотний вплив на її бойовиків, щоб виконувати свої зобов'язання повною мірою", - наголосив Столтенберг.