У Польщі скасували уроки через страйк вчителів

11:35, 31.03.2017

Польські вчителі проводять загальнонаціональний страйк з вимогами до влади не скорочувати персонал і підвищити зарплати у п'ятницю.

 

Про це повідомляють ЗМІ Польщі у п’ятницю.

 

За оцінками Об’єднання вчителів Польщі (ZNP), до денного протесту, під час якого у школах не буде уроків, приєднається 40-45% шкіл по всій країні.

 

За словами голови ZNP Славоміра Броняжа, протест полягає у відмові працівників освіти від виконання праці впродовж робочого дня. При цьому, вчителі зіткнулися з “нечуваним” тиском і протидією проведенню страйку з боку державних органів і кураторів освіти у польських воєводствах.

 

Напередодні глава польського уряду Беата Шидло заявляла, що вважає цей страйк “політичним”, оскільки проблеми в освіті потрібно вирішувати, але “не коштом дітей”.

 

Рішення щодо проведення страйку керівництво ZNP прийняло ще на початку березня. Об’єднання вчителів Польщі вимагає від влади задекларувати відмову від масових звільнень учителів і шкільного персоналу до 2022 року і узяти на себе чіткі зобов’язання не знижувати їм зарплати, а навпаки, підвищити її на 10%.

 

Зауважимо, польський уряд вирішив провести реформу у сфері освіти, що викликала супротив в освітянському середовищі Польщі. Зокрема з триступеневої системи середньої освіти школа-гімназія-ліцей уряд хоче ліквідувати середню ланку — гімназію.

 

Востаннє загальнонаціональний страйк учителів проводився в Польщі 10 років тому.