Польща звинувачує російських диспетчерів у провокуванні Смоленської катастрофи

13:20, 03.04.2017
Польща звинувачує російських диспетчерів у провокуванні Смоленської катастрофи

Заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек і прокурор Марек Кучинський.

Прокуратура Польщі сформулювала нові звинувачення на адресу російських диспетчерів і третьої особи у вежі контролю за польотами “Смоленськ-Північний” у справі розслідування Смоленської катастрофи.

 

Зокрема, слідчі перекваліфікували звинувачення на адресу російських контролерів руху з “несвідомого” на “свідоме” доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи.

 

Про це повідомили заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек і прокурор Національної прокуратури Марек Кучинський під час прес-конференції у Варшаві в понеділок, передає TVN24.

 

Зокрема, пан Пасьонек зауважив, що нові звинувачення стали можливі завдяки аналізу 2 тисяч томів матеріалів слідства і результатів ексгумації рештків тіл жертв Смоленської катастрофи.

 

“Аналіз доказового матеріалу, проведений слідчою групою, зокрема й проведення нової фоноскопічної експертизи, що стосується розшифровки змісту розмов з реєстратора П-500 - який реєстрував слова осіб, які працюють на контрольній вежі, призвів до зміни постанови про представлення звинувачення на адресу двох громадян РФ. Зараз щодо цих осіб видано постанову про представлення звинувачення у свідомому доведенні до катастрофи у повітряному русі”, - додав пан Кучинський.

 

За його словами, третій особі, яка також була на контрольній вежі, висунуто звинувачення  у “допомозі щодо доведення до катастрофи”.

 

За даними слідства, раніше провина російських диспетчерів кваліфікувалася як “несвідоме доведення до катастрофи”.

 

Прокурор Кучинський каже, що польська сторона звернулася до російської про юридичну допомогу у питанні доведення до осіб з контрольної вежі у Смоленську інформації про звинувачення на їхню адресу, а також організації їх допиту у якості підозрюваних за участю польських слідчих.

 

"Немає сумніву, що однією з причин катастрофи стали дії диспетчерів. Я не хотів би детальніше говорити про ці звинувачення, оскільки найперше їх треба представити підозрюваним", - сказав Марек Кучинський.

 

У прокуратурі також повідомили про заміну двох тіл, що дозволила виявити ексгумація. Ще в п’яти трунах було виявлено фрагменти тіл інших людей.

 

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

 

Нещодавно уряд Польщі заявив, що готує скаргу до Міжнародного Суду ООН через російське розслідування у справі Смоленської катастрофи та через відмову Росії повертати уламки літака ТУ-154М.