Верховна Рада дозволила зробити із закладів охорони здоров'я спеціалізовані підприємства

12:39, 06.04.2017
Верховна Рада дозволила зробити із закладів охорони здоров'я спеціалізовані підприємства

Українські лікарні перестануть бути виключно державними

Верховна Рада України дозволила реорганізувати заклади охорони здоров'я в комунальні або казенні некомерційні підприємства, але без зміни основного профілю діяльності.

За відповідний законопроект №2309а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я" проголосували 280 депутатів.

Автори законопроекту основною метою визначили "комплексне реформування системи охорони здоров’я України задля створення мережі державних так комунальних закладів охорони здоров’я з достатнім рівнем самостійності для надання ефективного та своєчасного медичного забезпечення населення".

"Закон надасть закладам охорони здоров'я фінансову та управлінську автономію для забезпечення ефективного використання фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів", - зазначила голова комітету з питань охорони здоров'я та співавтора законопроекту Ольги Богомолець, презентуючи документ з трибуни парламенту.

Вона відзначила, що законом встановлюється низка стимулів, в тому числі фінансових, для такої реорганізації закладів охорони здоров’я, також врегульовуються особливості укладення трудових контрактів з їх керівниками та уточнюються джерела фінансування надання медичної допомоги медзакладами.

Новий закон не примушує медзаклади реорганізуватись в підприємства, при бажанні вони можуть лишитись на державному утриманні. Ті ж, які вирішать відмовитись від держфінансування, отримають пільгові умови переходу на нову форму діяльності.

Заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик повідомив, що МОЗ підтримує такі зміни до законодавства.

До проекту закону перед голосуванням внесли дві правки, які передбачають створення при закладах охорони здоров'я громадських рад та закріпляють за Кабінетом міністрів право затвердження переліку послуг таких закладів.

Змінювати підпорядкування чи фому власності заборонено лише закладам охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України, а також інші заклади охорони здоров’я відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Майно між юридичними особами, що надають послуги із охорони здоров'я можна буде передавати лише після реорганізації.

Замовником послуги з медичного обслуговування населення може бути держава, відповідні органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи, у тому числі пацієнт, відзначається у документі.