Аваков перевірить чи є зрадником скандальний полковник Голубан

15:52, 07.04.2017
Аваков перевірить чи є зрадником скандальний полковник Голубан

Юрій Голубан у формі "Альфи" СБУ і Нацполіції.

Правоохоронці перевірять командира роти особливого призначення Головного управління поліції в Донецькій області Юрія Голубана щодо зв'язків із бойовиками терористичної ДНР.

 

До того ж, сам Голубан готовий пройти перевірку на поліграфі.

 

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час прес-конференції в Сєверодонецьку Луганської області у п’ятницю.

 

Так міністр відреагував на запитання журналістів чи ініціюватиме МВС розслідування щодо полковника Голубана, реагуючи на скандальне відео, оприлюднене одним з ватажків терористів, колишнім керівником донецької «Альфи» Ходаковським.

 

"Звісно, ми будемо перевіряти будь-яку інформацію, яка надходить. Якщо є інформація, перевіркою займається Служба внутрішньої безпеки", – сказав пан Аваков.

 

При цьому, міністр дав натякнув, що не вірить у те, що Голубан (колишній підлеглий Ходаковського в СБУ) зрадив присязі у 2014 році і воював у складі загону терористів «Восток».

 

"Якось дивно виходить, що терорист Ходаковський, на руках якого кров наших людей, на диво синхронно діє з деякими нашими парламентарями, одномоментно виступаючи зі звинуваченнями на адресу нашого офіцера Голубана, в унісон вимагаючи одного й того ж. Це і є елемент гібридної війни", - фактично почав виправдовувати підлеглого Голубана міністр МВС.

 

Арсен Аваков також зробив закиди на адресу окремих депутатів фракції «Самопоміч», які вимагають перевірити чи зраджував Голубан Україну.

 

"Я не знаю, чого домагається колишній громадянин Російської Федерації Зимін, він же Єгор Соболєв, або пан Семенченко – людина, яка близько 6 років переховувалася в Російській Федерації від кримінального переслідування. У кожного немає ідеальному життя, немає ідеальних біографій. Але в мене викликає подив, коли деякі люди в нашому парламенті діють синхронно разом із терористом Ходаковським", – заявив пан Аваков.

 

Він також заявив, що скандальне відео, на якому нібито Голубан разом із Ходоковським нібито перевіряє готовність бойовиків перед боєм із бійцями «Донбасу», змонтованим.

 

"Що стосується наданого відео, ми вчора вже встановили, що відео змонтоване й не витримує жодної критики. Але це посіяло питання в суспільстві – тому ми на нього відповіли. Ми звернулися до Генеральної прокуратури, Служби безпеки, щоб вони провели незалежну перевірку. Наша служба безпеки проводить паралельну перевірку, у тому числі з'ясовуючи, де був у заявлені часи наш офіцер, чим він займався і так далі", – наголосив міністр МВС.

 

Він також цікавиться у депутатів, які закидають Голубану державну зраду, чи готові вони пройти перевірку на поліграфі, так як це готовий зробити скандально відомий полковник.

 

"А я запитую тих, хто звинувачує: а ви готові? Тому що більшість із вас – безсоромні пики, які не зробили для України більше, ніж він. Ця людина в бою отримала поранення", – заявив Аваков, вже не приховуючи, що підтримує Голубана.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, 6 квітня, Єгор Соболєв звернув увагу політиків і громадськості на відео, на якому Голубан нібито знятий із ватажком батальйону бойовиків "Восток" Олександром Ходаковським. Фракція "Самопоміч" вимагала  від Генпрокурора й голови СБУ доповісти про перевірку зв'язків Голубана з бойовиками у 2014 році.

 

Зауважимо, що у п’ятницю, 7 квітня Шевченківський райсуд Києва зобов'язав СБУ зареєструвати кримінальне провадження у відношенні Голубана за підозрою у державній зраді (ст. 111 КК) за заявою депутата Ігоря Луценка.