Школярам із окупованих територій спростили отримання документів про освіту

18:38, 11.04.2017
Школярам із окупованих територій спростили отримання документів про освіту

Школа в Пісках поблизу Донецька - небезпечне місце для школярів (Konstantin Bernatovich/Facebook)

Школярі із окупованого Криму, непідконтрольної Україні території Донбасу, а також міст і сіл, де відбуваються бойові дії зможуть отримати документи про освіту, навчаючись екстерном та склавши іспити.

Зміни до правил зарахування на екстернат внесло Міністерство освіти України.

"Майже 3 роки діти з непідконтрольних та окупованих територій не мають можливості повноцінно здобувати освіту в Україні. ... Саме тому в новому положенні про екстернат ми повинні були передбачити механізм, як ці діти зможуть засвідчити свій рівень знань", – зазначив начальник відділу державно-громадського управління освітою МОН Сергій Дятленко.

Тепер учням, які не можуть відвідувати українські школи, необхідно звернутися із заявою до навчального закладу. Для цього вони можуть прийти не лише із батьками чи законними опікунами, а просто із будь-якою повнолітньою особою.

Документи можна відправити також факсом або електронною поштою, якщо школяр не може виїхати з окупованої території.

Школам офіційно дозволили встановлювати рівень знань учнів з окупованих територій, якщо документи про їх освіту відсутні.

Прийом заяв про зарахування на екстернат починається з 1 вересня. При цьому школярі, що жили або проживають на території Криму, непідконтрольних територіях Донбасу або в населених пунктах на лінії зіткнення, зможуть подавати заяви упродовж усього календарного року, зазначають у міністерстві.

Школярі зможуть одночасно отримати документи про початкову, базову, повну загальну середню освіту, тобто про закінчення 4, 9 та 11 класів, якщо складуть іспити.

Учні, які хочуть екстерном отримати одночасно свідоцтво про базову та атестат про повну загальну середню освіту, відтепер не муситимуть здавати річне оцінювання та державну підсумкову атестацію за обидва освітні рівні.

Для отримання документів про базову освіту достатньо здати річне оцінювання за скороченим переліком предметів – українська мова та література, історія України, географія України, правознавство – та державну підсумкову атестацію.

При цьому, щоб отримати атестат про повну загальну середню освіту, потрібно пройти річне оцінювання та державну підсумкову атестацію повністю.

Документи, які необхідно заповнити тим, хто юажає навчатися на екстернаті в українських школах, Міносвіти розмістило на своєму сайті.