У Києві нейтралізують негатив навколо п’єдесталу Леніна енергетикою розмарину

17:54, 13.04.2017
У Києві нейтралізують негатив навколо п’єдесталу Леніна енергетикою розмарину

Розмарин очищатиме місце негативу, де були нацистська шибениця і комуністичний ідол.

Порожній п'єдестал на якому раніше була скульптура Леніна вкриють живим розмарином на бульварі Тараса Шевченка в Києві на період з 3 по 17 травня 2017 року.

 

Таким є проект  "Ритуал природи" мексиканської художниці Іси Каррільйо. Гроші на проект, який погодили зі столичною владою, виділив фонд "Ізоляція".

 

Про це повідомляє фонд "Ізоляція" у четвер.

 

Згодом рослини з проекту роздадуть усім охочим.

 

Зокрема, мексиканська художниця Іса Каррільйо пропонує киянам звернутися до цілющих сил природи, які здатні "нейтралізувати ідеологічну напругу навколо постаменту" і запрошує усіх до пошуку внутрішньої рівноваги та спокою.

 

Зауважимо, що проект "Ритуал природи" переміг у міжнародному конкурсі "Суспільна угода 2017", яку проводили в "Ізоляції". Близько 1500 людей з 3 по 9 квітня голосували за проекти-фіналісти, які перед цим відібрало міжнародне журі. За "Ритуал природи" проголосували 38,5% респондентів.

 

"Мені здається символічним, що за результатами народного голосування було обрано проект, який акцентував ідею очищення за допомогою природи складного у багатьох відношеннях місця, де за часів Другої світової війни стояла шибениця, а пізніше - пам'ятник Леніну. Цей вибір також свідчить і про те, що киянам бракує зелених зон у центрі міста" - зазначила кураторка проекту "Суспільна угода 2017" Катерина Філюк.

 

Саме з падіння цього монументу Леніна під час Революції Гідності 8 грудня 2013 року в Україні почався масовий "Ленінопад". Комуністичних ідолів почали нищити у сотнях міст, містечок та сіл, переважно західної, центральної та північної України. Згодом "Ленінопад" докотився і на схід.

 

Тотальна законна декомунізація України розпочалася з весни 2015 року, коли Верховна Рада ухвалила так званий "декомунізаційний пакет" .

 

Станом на січень 2017 року в Україні демонтовали 1320 пам'ятників Леніну.