З Ермітажу вилучили архіви про продаж шедеврів за кордон у 1920-1930 рр.

21:02, 13.04.2017
З Ермітажу вилучили архіви про продаж шедеврів за кордон у 1920-1930 рр.

Російська влада намагається приховати факти розпродажу шедеврів Ермітажу в сталінські часи.

Комісія Міністерства культури Росії висунула претензії петербурзькому Ермітажу в тому, що музейники поширювали збірки архівних документів з інформацією про твори мистецтва, які продавалися за кордон керівництвом СРСР у 1920-1930-х роках.

 

Відповідні архіви, які засвідчують так звані музейні розпродажі в часи СРСР, вилучено з Ермітажу.

 

Про це повідомив один із наукових співробітників Ермітажу Олексій Ларіонов у Facebook у четвер.  

 

«Пару тижнів тому працювала у нас чергова перевірочна комісія. Формально з Мінкульту, але, говорять, там були, переважно, представники іншого відомства. За результатами перевірки Ермітажу пред'явлено претензію в тому, що музей незаконно публікував документи, що належать до «секретних». Йдеться про серію збірок на матеріалах архіву Ермітажу, присвячених музейним розпродажам 1920-х - 1930-х років», - пише пан Ларіонов.

 

За його словами, «самі відповідні архівні справи (серед яких багато і невиданих) вилучені з музею, складені в коробки, опечатані і вивезені».

 

Йдеться про вісім товстих томів з актами продажів шедеврів, «плюс оекремий том про розпродаж колекцій Строганівського палацу», а також том про пам’ятки продані після ІІ світової війни.

 

«Наскільки я знаю, аналогічні спецоперації пройшли також у деяких московських музеях, зокрема в ДМІІ ім. Пушкіна та Історичному музеї. Там, кажуть, доходило до вирізання та вилучення окремих сторінок із зброшурованих справ», - додає Олексій Ларіонов.

 

Як вважає науковий співробітник, «сам по собі факт адміністративної заборони на продаж виданих книг і конфіскації документів у державних архівах не має прецедентів у нашій новітній історії».