Київрада вирішуватиме, чи говорити офіціантам і продавцям столиці українською

15:17, 14.04.2017
Київрада вирішуватиме, чи говорити офіціантам і продавцям столиці українською

Депутати Київради голосуватимуть за мовну політику міста (slovoidilo.ua)

На найближчому запланованому засіданні Київради, що має відбутися 20 квітня, депутат Юрій Сиротюк представлятиме  рішення під назвою "Про подалання наслідків совєцької окупації в мовні царині", після чого депутати вирішать, чи зобов'язувати офіціантів та продавців столиці спочатку звертатися українською.

У порядку денному сесії Київради проанонсовано розгляд рішення, яким депутат , що очолює у Київраді фракцію ВО "Свобода", планує захистити права україномовних споживачів.

Юрій Сиротюк пропонує застосовувати українську в закладах харчування, а також замінити всю рекламу та вивіски де текст українською відсутній або не відповідає розмірам тексту іноземною мовою.

"Проект простий як двері. Він закріплює конституційне право українця на обслуговування в сфері послуг рідною мовою. Звертання в магазині, кафе, у транспорті мають починатися українською мовою", - пише депутат Київради.

При цьому Юрій Сиротюк посилається на європейський досвід.

"Рішення абсолютно недискримінаційне щодо інших мовних груп. Більше того, воно лиш закріплює європейський статус Києва. Бо Париж європейський тому, що франкомовний, Варшава - польська, Рим - італійський. Не можливо бути європейцем - не бувши собою", - відзначає "свободівець".

Загалом, депутат пропонує подавати в кав'ярнях та ресторанах спочатку меню українською мовою, у магазинах та інших закладах обслуговування звертатися спочатку до клієнта українською, а вже потім іншими мовами.

"Встановити, що у місті Києві у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова – українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися з отримувачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта у випадку, якщо надавач послуг ними володіє. У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі обов’язкова наявність меню, виконаного державною мовою. При обслуговуванні відвідувачів, персонал зобов’язується пропонувати меню українською мовою і лише на вимогу відвідувача надати меню будь якою іншою мовою за наявності", - ідеться в проекті рішення.

При цьому в проекті рішення не вказані санкції за невиконання мовного рішення Київради, а у пояснювальній записці відзначається, що його реалізація буде потребувати коштів із міського бюджету, але точна сума витрат не вказана.