Четверо колишніх «беркутівців» втекли до Росії (відео)

11:12, 15.04.2017
Четверо колишніх «беркутівців» втекли до Росії (відео)

Віталій Гончаренко (ліворуч) і ще троє "беркутівців" стверджують, що втекли від розправи.

Підозрюваний у вбивствах трьох євромайданівців колишній «беркутівець» Віталій Гончаренко і ще троє його колег з харківського «Беркуту» - Олександр Костюк, Владислав Мастега і Артем Войлоков втекли до Росії.

 

Зокрема, Гончаренко зміг втекти невдовзі після того, як його звільнив з-під варти Апеляційний суд Києва 6 квітня.

 

Про це четверо втікачів заявили у відеозверненні на каналі в Youtube, яке записали нібито на території Росії і оприлюднили у п’ятницю.

 

На відеозаписі колишні офіцери харківського батальону «Беркут» Олександр Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков і Віталій Гончаренко прочитали розписаний по ролях текст, заявивши, що у 2013-2014 роках вони "виконували свій конституційний обов'язок".

 

Вони також поскаржились на переслідування з боку влади, а також заявили, що "знаходитися в Україні їм стало просто небезпечно".

 

Водночас, адвокат чотирьох «беркутівців» Валентин Рибін повідомив пресі, що усі вони «сіли на автобус і поїхали до Росії» ще 13 квітня.

 

За його словами, запобіжний захід був лише в Гончаренка – його зобов’язали з’являтися на першу вимогу суду. Тоді як в Костюка запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання закінчився ще в березні, а Войлоков і Мастега перебували під домашнім арештом, але 13 квітня термін домашнього арешту закінчився.

 

“Не втекли, оскільки не були під запобіжними заходами, а виїхали в безпечне місце”, – наполягає адвокат Рибін.

 

Зауважимо, що Віталія Гончаренка та ще одного «беркутівця» Олександра Бєлова  підозрюють у вбивстві трьох євромайданівців 18 лютого 2014 у Кріпосному провулку.

 

Гончаренка разом з ще трьома «беркутівцями» затримали в червні 2016 року в Харкові. Усі четверо на момент затримання працювали у поліції. Двох із затриманих підозрюють у тому, що вони скинули з колонади на вулиці Грушевського 20 січня 2014 року двох мітингувальників.

 

Після затримання Гончаренко перебував під вартою у столичному СІЗО №13. Але 6 квітня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення звільнити його з-під варти під особисте зобов'язання.

 

Крім того, у статусі підозрюваного Гончаренко перебуває у справі нападу на журналістів Анастасію Станко і Костянтина Реуцького на пісочинському блок-пості у 2015 році. Саме під час цього нападу, кажуть журналісти, “беркутівці” зробили відому заяву про те, що їм “нічого не було за Майдан, і тут також не буде нічого”.